NavMenu

Izvoz namještaja iz FBiH porastao za 12% - U odnosu na 2016. veći i plasman ostalih finalnih proizvoda od drveta

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.02.2018. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
Izvoz namještaja iz Federacije BiH u 2017. godini veći je za 12% u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 303.174.623 KM.

Prema analizi Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH), ukupan izvoz drveta, proizvoda od drveta, namještaja i drugih finalnih proizvoda iznosi 778.751.258 KM što je za 8% više nego u 2016. godini, prenosi BiznisInfo.

– Međutim, još uvijek veliki udio u izvozu imaju ogrijevno drvo, trupci, rezana građa lišćara i četinara, i to oko 60% od ukupnog izvoza, a od toga su proizvodi šumarstva 15% i rezana građa 28% što je za proizvođače finalnih proizvoda problem jer nemaju dovoljno sirovine, a njihova proizvodnja je izvozno orijentisana – kazala je za Fenu sekretar Grupacije šumarstva i prerade drveta u PKFBiH Šemsa Alimanović.


Napomenula je da je potrebno naći modus da bi se obezbijedila dovoljna količina sirovine i rezane građe i usmjerila preduzećima drvoprerade u FBiH.

– Važno je reći da u vrlo teškim ekonomskim uslovima i bez podrške države preduzeća iz ovog sektora postižu dobre rezultate. Dostupnost sirovine i adekvatna podrška omogućili bi bolju konkurentnost i veće izvozne šanse domaćih proizvođača – navela je Alimanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.