NavMenu

Hrvatski ugostitelji traže sezonske radnike iz BiH, nude plate i do 4.000 KM

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 18.02.2018. 22:08
Komentari
Podeli
Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada su se mučili s manjkom radnika, hotelijeri i ugostitelji iz Hrvatske već sada krenuli su u potragu za radnom snagom u BiH za nadolazeću turističku sezonu, kojima su spremni da plate i do 2.000 EUR mjesečno.

Iako je ljeto još daleko, hrvatski poslodavci, koji ove godine planiraju da angažuju hiljade stranih radnika, ništa ne prepuštaju slučaju, što potvrđuju brojni portali i društvene mreže koje pršte od ponuda za zapošljavanje u restoranima, kafićima i hotelima na tamošnjem primorju.

U oglasu jedne hrvatske turističke kompanije, čiji su predstavnici prije desetak dana boravili u Banjaluci, gdje su razgovarali sa zainteresovanim radnicima, navodi se da je najmanja plaća koju nude 1.000 EUR.

- U našim hotelima i kampovima u Poreču, Rapcu, Dubrovniku, Krku i Rabu potrebno je više konobara, kuhara, sobarica i drugog osoblja. Smještaj i topli obrok idu na teret poslodavca - navedeno je u oglasu.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma Željko Tatić kaže da mu se u proteklom periodu obratilo na desetine poslodavaca iz Hrvatske, koji uz dobru dnevnicu, sezoncima nude besplatan smještaj i hranu.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH ističu da nemaju procjenu koliko će radnika iz BiH privremeno zaposlenje pronaći na Jadranskom moru, jer još nije potpisan sporazum o sezonskom zapošljavanju sa Hrvatskom.

Osim u Hrvatsku, sezonski radnici iz BiH svake godine trbuhom za kruhom odlaze i u primorske destinacije u Crnoj Gori i Italiji, ali i u Sloveniju, Austriju i Njemačku, gdje kompanije osim stalnih poslova poslije zimske pauze traže i sezonce. Prema podacima agencija za zapošljavanje u BiH, najveća potražnja vlada za ugostiteljima, građevincima i poljoprivrednicima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.