NavMenu

BiH za 160 članarina u međunarodnim organizacijma u 2017. izdvojila 5,2 mil KM - Potrebno analizirati od kojeg članstva država ima koristi

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 18.02.2018. 22:10
Komentari
Podeli
(Foto: Gil C/shutterstock.com)
Po osnovu članstva u 160 međunarodnih organizacija Bosna i Hercegovina u toku prošle godine za članarine je isplatila više od 5,2 mil KM.

Pojedinačno najskuplju članarinu BiH plaća u Savjetu Evrope i to 644.977 KM godišnje, s tim da i osim toga za učešće u raznim tijelima Savjeta Evrope godišnje plati još oko 440.000 KM.

Ništa jeftinije nije ni članstvo u Ujedinjenim nacijama, gdje samo u budžet ove organizacije iz BiH ode 602.058 KM plus isplate za učestvovanje u više od 20 misija ove svjetske organizacije, koje koštaju malo više od 190.000 KM mjesečno. Najskuplja misija BiH, sudeći prema isplatama iz budžeta u prošloj godini, je MINUSMA, odnosno Misija integracije i stabilizacije afričke države Mali, koja košta oko 45.000 KM, a ništa jeftnija nije ni ona koja se odnosi na Južni Sudan.

Osim svjetskih i međunarodno poznatih organizacija kao što UN, Savjet Evrope, UNESCO, OEBS, WTO itd. BiH dobar dio novca daje za članstvo u manje poznatim asocijacijama i fondovima.

Tako je, recimo, prošle godine za rad Agencije ERI SEE, koja se bavi obrazovnom reformom u jugoistočnoj Evropi, platila malo više od 14.000 KM, dok je za Asocijaciju svjetskih izbornih organa uplaćeno malo više od 18.000 KM. Članstvo BiH u Radnoj grupi za regionalni ruralni razvoj koštalo je gotovo 40.000 KM, a za organizaciju koja se bavi zabranom nuklearnog testiranja izdvojeno je gotovo 30.000 KM, dok je članstvo u Međunarodnoj organizaciji rada koštalo više od 90.000 KM.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
O članstvu u raznim organizacijama priča se povela još 2014. godine, kada je Ministarstvo spoljnih poslova od svih institucija BiH zatražilo da preispita opravdanost svakog pojedinačnog članstva i obaveze koje iz toga proizilaze.

- Nakon dostavljenih izjašnjenja nadležnih institucija u julu 2015. godine, zajednički stav Ministarstva i institucija je da su članstva u međunarodnim organizacijama više nego opravdana, da su od izuzetne važnosti za svaku pojedinu instituciju, da je korist koja se ostvaruje od članstva višestruka, te da zbog toga ne treba dovoditi u pitanje plaćanje kontribucija - naveli su u Savjetu ministara BiH odgovarajući na poslaničko pitanje Saše Magazinovića, poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

S druge strane, u Komisiji za spoljne poslove Predstavničkog doma BiH kažu da je neophodno da se uradi analiza i da se jasno vidi od kojih organizacija i kojeg članstva BiH ima koristi.

- To ide na način - odu poslanici, ministri itd. na neko putovanje, tamo ispotpišu nekakve sporazume, onda se to ratifikuje i počne se plaćati, a nikoga više to i ne interesuje. U parlamentu BiH se ratifikuje sve i svašta i niko ne vodi računa o tome i šta se zapravo kasnije dešava s tim sporazumima - rekla je predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić.

Ona kaže da je nemoguće da od članstva u 160 organizacija od svih imamo neke koristi i da samo opsežna anliza može pokazati gdje smo i šta smo.

Cifre:

- 792.000 KM Ujedinjene nacije

- 90.000 KM Međunarodna organizacija rada

- 45.000 KM MINUSMA

- 40.000 KM Radna grupa za regionalni ruralni razvoj

- 30.000 KM Organizacija za zabranu nuklearnog testiranja

- 18.000 KM Asocijacija svjetskih izbornih organa

- 14.000 KM Agencija za obrazovnu reformu u jugoistočnoj Evropi

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.