NavMenu

Drvna industrija u USK - U kantonu sa najviše šuma za deset godina ugašeno hiljadu radnih mjesta

Izvor: biznis.ba Petak, 16.02.2018. 12:10
Komentari
Podeli

(Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
Oko hiljadu radnih mjesta ugašeno je u proteklih deset godina u oblasti drvoprerađivačke industrije na području Unsko-sanskog kantona, kazao je predsjednik Privredne komore USK Nihad Šušnjar. Prema njegovim riječima, radi se o svojevrsnom paradoksu ako se ima u vidu da je riječ o kantonu koji je najbogatiji šumama u Federaciji BiH.

- Drvna industrija je već prilično na koljenima. Postoje kvalitetne pilane koje zapošljavaju veliki broj ljudi, ali se svake godine po jedna gasi ili su vlasnici nezadovoljni raspodjelom sirovina - kaže Šušnjar.

On je dodao kako se drvoprerađivačka industrija na području USK danas gotovo isključivo svela na rezanje trupaca i proizvodnju polufabrikata, a svega nekolicina privrednih subjekata bavi se finalnom proizvodnjom.

- Dominantno se radi o prerađivačima bukve, s obzirom na to da područje ovog kantona obiluje kvalitetnom bukvom, međutim najveći dio drveta se preradi i izveze kao primarni ili polufinalni proizvod. Imamo svega nekolicinu firmi koje se bave finalnom preradom drveta i proizvodnjom namještaja ili dijelova za namještaj, tako da se nešto malo popravila ta struktura u korist finalne prerade, ali to još nije dovoljno - istakao je Šušnjar.

Nedostatak proizvodnih pogona koji se bave finalnom proizvodnjom drveta objašnjava se velikom potražnjom drvnih sirovina i njihovom visokom cijenom na stranom tržištu.

- Jednostavno, proizvođačima se više isplati takav način proizvodnje. Recimo, proizvodnja namještaja i drugih finalnih proizvoda podrazumijeva ulaganje u kadrove i tehnologiju, što ovdašnji proizvođači izbjegavaju - smatra Šušnjar.

(Foto: Kolbakova Olga/shutterstock.com)
Prema njegovim riječima, takav način proizvodnje vremenom je proizveo disbalans u ponudi i potražnji drvnih sirovina na ovim prostorima.

Haris Mešić, direktor Unsko-sanskih šuma, kaže kako su ovogodišnje potrebe drvoprerađivača u ovom kantonu za sirovinom veće dva i po puta od količine koju ovo preduzeće može da im isporuči na osnovu godišnjeg plana proizvodnje.

Prema njegovim riječima, oni su svojim planom za ovu godinu predvidjeli eksploataciju i isporuku 50.000 kubika drveta, a ukupne potrebe ovdašnjih drvopreradivača iznose oko 125.000 kubika.

- Kako bi se stimulisala drvoprerađivačka industrija u USK, ove godine će se drvni sortimenti dijeliti po kriterijumima koje protežiraju preduzeća koja se bave finalnom i polufinalnom proizvodnjom - potvrdio je Mešić.

Inače, problem u vezi sa sirovinama nemaju samo drvoprerađivači na području USK, nego svi u BiH. U Banjaluci će naredne sedmice biti održan sastanak predstavnika iz Republike Srpske i Federacije BiH, a na kojem bi trebalo da budu utvrđeni pravci daljeg djelovanja, ali i mjere kojima bi se obezbijedilo sigurno snabdijevanje sirovinom.

Drvoprerađivači iz Republike Srpske smatraju kako bi u cilju zaštite domaće proizvodnje trebalo zabraniti izvoz sirovina, dok su u FBiH mišljenja da izvoz ne treba obustavljati, nego ga opteretiti taksama kako bi se destimulisao.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Uz park kod banjalučke Delte mogli bi da niknu i stambeni kompleksi, Grad sprema izmjene regulacionog plana

Aktuelna administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira ponuditi gradsko zemljište oko novog parka kod tržnog centra Delta planet investitorima na prodaju ili u zamjenu za druge parcele. Na njima će biti moguća gradnja stambenih zgrada, a novac dobijen od prodaje tog zemljišta Grad Banjaluka, između ostalog, planira uložiti u gradnju upravo tog parka, koji će progutati milione KM. Grad Banjaluka to namjerava da realizuje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.