NavMenu

Upotrebom savremenih tehnologija i novih hibrida do većih prinosa u ratarstvu

Izvor: Capital Petak, 16.02.2018. 08:31
Komentari
Podeli

(Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)
Kapaciteti za uzgoj kukuruza i soje koje ima Modriča, ali i cijela Republika Srpska, nisu dovoljno iskorišteni zbog tradicionalnog načina uzgoja, ali i sporog usvajanja novih sortimenata, rekao je stručnjak iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada Goran Bekavac.

- Vrijeme je da ratari mijenjaju sortiment i uvode nove hibride čime će znatno povećati prinos po jedinici površine i obezbijediti stabilnost prinosa u različitim klimatskim uslovima - rekao je Bekavac u četvrtak (15. februar 2018. godine) u Modriči na predavanju održanom u okviru zimske škole za poljoprivrednike ove opštine.

Bekavac, koji je i selekcionar kukuruza, istakao je da su novi hibridi kukuruza provjereni i njihov kvalitet dokazan u ogledima koje je Institut iz Novog Sada sproveo na ovim prostorima u saradnji sa Savjetodavnom službom Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i kompanijom Agromarket iz Bijeljine.

Na predavanju, koje je za 70 ratara organizovalo Odjeljenje za privredu u opštini Modriča u saradnji sa preduzećem Agromarket, predstavljeni su hibridi kukuruza NS 3022, NS 4051, NS 3023, NS 5051, NS 6002 i hibrid NS 6140 čija ispitivanja su, osim u Srbiji i Republici Srpskoj, obavljena i u velikom broju zemalja EU, Ukrajini i Rusiji.

Na predavanju je ocijenjeno da bi proizvodnja žitarica na području Modriče, koja ima idealne uslove, mogla da bude višestruko povećana primjenom savremenih tehnologija i prihvatanjem novih sortimenata.

Stručnjak Instituta u Novom Sadu Vojin Đukić održao je predavanje o tehnologiji proizvodnje i novim hibridima soje.

U okviru predavanja održana je i prezentacija uzgoja povrća u plastenicima. Na području Modriče povrće se uzgaja na 16.000 metara kvadratnih zatvorenog prostora.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.