Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 13.02.2018.| 15:38

Za izgradnju autoputa Banjaluka-Doboj još 47 mil EUR - RS prihvatila zaduženje kod EIB-a

(Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas (13. februara 2018. godine) po hitnom postupku odluku o prihvatanju zaduženja RS prema Evropskoj investicionoj banci (EIB) za dodatno finansiranje izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj u iznosu od 47 mil EUR, a radi obezbjeđenja dodatnog novca koji je potreban za završetak izgradnje tog autoputa.

Usvojen je i zaključak koji su predložili poslanici skupštinske većine, prema kojem se zadužuje Vlada Srpske da u roku ne dužem od 30 dana obavijesti Narodnu skupštinu o visini iznosa vlastitih sredstava koje su Autoputevi Republike Srpske uložili u projekat izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj sa prikazivanjem svih troškova uloženih sredstava.

Podsjećamo, Autoputevi RS su saopštili da će u izgradnju autoputa Banjaluka–Doboj biti utrošeno oko 402 mil EUR, koliko je obezbijeđeno kroz kreditne sporazume sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom investicionom bankom (EIB).

- Zbog dodatnih radova, nepredviđenih okolnosti na samoj trasi, kao i zbog posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine, preduzeće Autoputevi RS zatražilo je dodatna sredstva kod obje banke i to 10 mil EUR kod EBRD i 47 mil EUR kod EIB, kako bi projekat u potpunosti bio završen sredinom ove godine - objasnili su iz ovog preduzeća.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.