Izvor: eKapija | Utorak, 13.02.2018.| 15:55

Opština Sokolac kupuje komunalno preduzeće Vrelo Bioštica za 1,5 mil KM

Sokolac (Foto: opstinasokolac.net)
Opština Sokolac odlučila je da kupi komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija Vrelo Bioštica u stečaju za 1,5 mil KM, prenosi portal Pale live pozivajući se na agenciju Srna.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i finansije Mitar Pržulj rekao je da je obaveza opštine da do kraja februara uplati depozit od 50.000 KM, prvu ratu od 150.000 KM u 2019. godini, a u drugu i treću od po 500.000 KM u naredne dvije godine.

On je, obrazlažući odluku o kupovini, naveo da je Opština Sokolac dužna da uplati 50.000 KM na račun ovog privrednog društva u stečaju, prije pokretanja procedure stečajnog plana, koji usvaja skupština povjerilaca.

On je rekao da se ovim završava stečajni postupak koji je trajao tri godine i nastupa reorganizacija preduzeća planirana u naredne tri godine.

- Naša je obaveza da u 2018. godini uplatimo 50.000 KM i imamo pravo da imenujemo organe pomenutog preduzeća, s tim što će sve vrijeme koliko teče postupak reorganizacije preduzeće biti pod sudskom kontrolom, odnosno kontrolom stečajnog upravnika - kaže Pržulj.

Prema njegovim riječima, kupac, odnosno Opština Sokolac, neće moći u tom periodu stvarati nepredviđene troškove i povećavati broj zaposlenih, jer stečajni plan mora biti do kraja ispoštovan.

Za načelnika Opštine Sokolac Milovana Bjelicu današnja odluka o kupovini Vrela Bioštice je veoma značajna, jer je to jedno od tri komunalna preduzaće koja je dolaskom na ovu poziciju zatekao sa nagomilanim problemima.

On je podsjetio da je u javnim komunalnim preduzećima Toplana i Romanijski božur zatekao neizmirene obaveze u ukupnom iznosu od 10 mil KM, te da je nakon uvođenja stečajnih postupaka stanje značajno popravljeno.

- Stečajni sudija, stečajni upravnik i povjerioci odredili su cijenu za Vrelo Bioštice u stečaju oko 1,5 mil KM, s tim da je 300.000 do sada izmireno povjeriocima u stečajnom postupku, tako da je ostalo još 1,2 mil KM i sa tim ulazimo u postupak preuzimanja tog privrednog društva, koji ne može trajati duže od narednih šest mjeseci - naveo je Bjelica, prenio je Palelive.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.