NavMenu

Opština Sokolac kupuje komunalno preduzeće Vrelo Bioštica za 1,5 mil KM

Izvor: eKapija Utorak, 13.02.2018. 15:55
Komentari
Podeli
Sokolac (Foto: opstinasokolac.net)Sokolac
Opština Sokolac odlučila je da kupi komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija Vrelo Bioštica u stečaju za 1,5 mil KM, prenosi portal Pale live pozivajući se na agenciju Srna.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i finansije Mitar Pržulj rekao je da je obaveza opštine da do kraja februara uplati depozit od 50.000 KM, prvu ratu od 150.000 KM u 2019. godini, a u drugu i treću od po 500.000 KM u naredne dvije godine.

On je, obrazlažući odluku o kupovini, naveo da je Opština Sokolac dužna da uplati 50.000 KM na račun ovog privrednog društva u stečaju, prije pokretanja procedure stečajnog plana, koji usvaja skupština povjerilaca.

On je rekao da se ovim završava stečajni postupak koji je trajao tri godine i nastupa reorganizacija preduzeća planirana u naredne tri godine.

- Naša je obaveza da u 2018. godini uplatimo 50.000 KM i imamo pravo da imenujemo organe pomenutog preduzeća, s tim što će sve vrijeme koliko teče postupak reorganizacije preduzeće biti pod sudskom kontrolom, odnosno kontrolom stečajnog upravnika - kaže Pržulj.

Prema njegovim riječima, kupac, odnosno Opština Sokolac, neće moći u tom periodu stvarati nepredviđene troškove i povećavati broj zaposlenih, jer stečajni plan mora biti do kraja ispoštovan.

Za načelnika Opštine Sokolac Milovana Bjelicu današnja odluka o kupovini Vrela Bioštice je veoma značajna, jer je to jedno od tri komunalna preduzaće koja je dolaskom na ovu poziciju zatekao sa nagomilanim problemima.


On je podsjetio da je u javnim komunalnim preduzećima Toplana i Romanijski božur zatekao neizmirene obaveze u ukupnom iznosu od 10 mil KM, te da je nakon uvođenja stečajnih postupaka stanje značajno popravljeno.

- Stečajni sudija, stečajni upravnik i povjerioci odredili su cijenu za Vrelo Bioštice u stečaju oko 1,5 mil KM, s tim da je 300.000 do sada izmireno povjeriocima u stečajnom postupku, tako da je ostalo još 1,2 mil KM i sa tim ulazimo u postupak preuzimanja tog privrednog društva, koji ne može trajati duže od narednih šest mjeseci - naveo je Bjelica, prenio je Palelive.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.