Izvor: Balkan Green Energy News | Utorak, 13.02.2018.| 12:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Crna Gora planira gradnju hidroelektrane Komarnica - Potpisan ugovor o izradi idejnog projekta

Ilustracija (Foto: Echunder/shutterstock.com)
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisala je sa grupom ponuđača, koju čine Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi i Energoprojekt Hidroinženjering iz Srbije, ugovor vrijedan više od 1,6 mil EUR o izradi idejnog projekta za hidroelektranu (HE) Komarnica.

Rok za izradu idejnog projekta sa pratećom dokumentacijom je 15 mjeseci, a ponuđači će pripremiti i studiju opravdanosti i elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu.

EPCG navodi da će studijom opravdanosti biti utvrđena isplativost izgradnje Komarnice, a preciznija cijena izgradnje, kao i tehničke karakteristike hidroelektrane, biće predstavljeni po završetku i usvajanju idejnog projekta i studije opravdanosti.

Prema Strategiji razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine, prethodno su razrađene dvije varijante za izgradnju hidroelektrane Komarnica. Prema jednoj, nepovoljnijoj po životnu sredinu, procijenjeni ukupni troškovi izgradnje HE instalisane snage od 168 MW i očekivane godišnje proizvodnje od 232 GWh iznose približno 183 mil EUR.

Druga i izglednija varijanta, povoljnija po životnu sredinu, predviđa izgradnju HE instalisane snage od 172 MW i godišnje proizvodnje 227 GWh, a investicija je procenjena na 178 mil EUR. Prema ovoj varijanti, kanjon Nevidio ne bi bio poplavljen, a ne bi bilo uticaja ni na opštinu Šavnik.

Period izgradnje Komarnice se procjenjuje na sedam godina.

Kako se navodi, tokom februara se očekuje i potpisivanje ugovora od 6,3 mil EUR sa njemačkom razvojnom bankom KfW za rekonstrukciju HE Piva čime, sa ovim ugovorom, EPCG zvanično i počinje planirani petogodišnji investiciono-razvojni ciklus vrijedan 172 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.