Izvor: Klix | Utorak, 13.02.2018.| 15:40

Kakvi su planovi za tuzlanski aerodrom u 2018.- Wizz Air uvodi nove linije, saradnju sa Flydubai-em koči vizni režim

S aerodroma u Tuzli u toku ove godine bit će uspostavljene dvije nove linije, a kako Klix.ba saznaje, pregovori s kompanijom Wizz Air trenutno su u toku. S druge strane, saradnja s aviokompanijom Flydubai još uvijek nije zvanično uspostavljena, jer su stvoreni određeni problemi, potvrđeno je za Klix.

Međunarodni aerodrom u Tuzli prošle godine opslužio je 535.000 putnika, čime je godišnji plan premašen za 32%. Povećanje broja putnika planirano je i za 2018. godinu, a kako bi korisnicima svojih usluga omogućio još veću ponudu u narednom periodu bit će uspostavljene dvije nove linije.

- Trenutno smo u pregovorima s kompanijom Wizz Air i zvaničan dogovor trebao bi biti uspostavljen u što kraćem vremenskom periodu - rekao je direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Rifet Karasalihović koji nije mogao precizirati o kojim destinacijama je riječ.

Vizni režim stvara probleme

Tuzlanski aerodrom već je izvjestan period u pregovorima i s aviokompanijom Flydubai, međutim saradnja još uvijek nije zvanično uspostavljena zbog problema koji su vezani za vizni režim između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Naime, procedura vezana za izdavanje viza mogla bi utjecati na broj prevezenih putnika.

Budući izgled aerodroma u Tuzli
- Mi smo još uvijek u razgovorima, a glavna prepreka za realizaciju je vizni režim. Ovaj problem istaknut je na sastanku koji smo imali u Dubaiju s predstavnicima kompanije Flydubai. Te informacije smo plasirali na kompetentne adrese, a adekvatan odgovor od resornog ministarstva još uvijek nismo dobili - istakao je Karasalihović.

Podsjećanja radi, procedure vezane za izdavanje viza ranije su utjecale i na broj prevezenih putnika za London, zbog čega je Wizz Air u potpunosti ukinuo ovu liniju s aerodroma u Tuzli, te svoju ponudu ostavio na 14 destinacija.

Prošireni terminal do maja

Karasalihović ističe da se ove godine očekuje opsluživanje 600.000 putnika, a poboljšanju usluga svakako će doprinijeti i realizacija projekta proširenja putničkog terminala.

Direktor tuzlanskog aerodroma je naveo da se radovi odvijaju predviđenom dinamikom, a sve bi trebalo biti završeno do maja.

Za ovu godinu predviđena je i finalizacija projekta izgradnje carinskog skladišta za avionsko gorivo.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.