Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 12.02.2018.| 15:41

Samo 5% radnika u RS koristi poreske olakšice - Pogledajte ko sve ima pravo na ove pogodnosti

(Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Od 260.000 zaposlenih u Srpskoj samo je 13.000 koristilo neku od poreskih olakšica koje daje novi zakon o porezu na dohodak. To je samo 5% iako velika većina radnika, po nekom osnovu, ostvaruje pravo.

Svima pripada 7,5 KM mjesečno po uzdržavanom članu uže porodice gdje spadaju djeca, nezaposleni supružnici i roditelji sa primanjima manjim od 3.000 KM godišnje. Ipak, većina građana ti ne zna. Oni koji ostvaruju pravo kažu da im svaka marka dobro dođe.

Pravo na olakšice imaju i oni koji uplaćuju premije životnog osiguranja bez obzira da li su u radnom odnosu. Dovoljno je da se podnese zahtjev u Poreskoj upravi za izdavanje poreske kartice a na osnovu nje poslodavac, kod obračuna plate, umanjuje poresku osnovicu tako da na račun radnika liježe više novca. Nema retroaktivne isplate kažu u Poreskoj upravi i podsjećaju da zaposleni imaju i drugih pogodnosti.

- Zaknom o porezu na dohodak Republike Srpske propisano je da poreski obveznici u RS imaju pravo na umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak od ličnih primanja, za iznos kamate za stambeni kredit podignut za prvu i jedinu nekretninu, zatim po osnovu izdržavanih članova porodice i iznosa premije životnog osiguranja - rekao je portparol Poreske uprave RS Nikola Salapura.

Tako, na primjer, korisnici stambenih kredita u prosjeku dobiju oko 50 KM mjesečno jer im se od poreske osnovice oduzima uplaćena kamata. Podatak da samo 5% radnika koristi neku od olakšica iznenadio je predstavnike Saveza sindikata. Kažu da je potrebna kampanja jer je to direktna mogućnost da se povećaju primanja, iako je oni nisu vodili.

- Mislim da je osnovni razlog neinformisanost. Mislim da bi trebalo više emisija ili programa da bi ljudi znali šta je to. Jednostavno ne znaju - rekao je Goran Savanović iz Saveza sindikata RS.

Poreske olakšice posebno su pogodne kod onih koji uplaćuju premije dobrovoljnog penzijskog osiguranja. Ove godine u Srpskoj je počeo da radi i prvi dobrovoljni penzijski fond, pa bi se broj korisnika mogao povećati.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.