NavMenu

Izgradnja autoputa Banjaluka-Doboj koštaće oko 402 mil EUR

Izvor: Klix Ponedjeljak, 12.02.2018. 15:49
Komentari
Podeli
U izgradnju autoputa Banjaluka–Doboj, kao najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u Republici Srpskoj, bit će utrošeno oko 402 mil EUR, koliko je obezbijeđeno kroz kreditne sporazume sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom investicionom bankom (EIB), saopšteno je iz preduzeća Autoputevi RS.

Iz ovog preduzeća podsjećaju da se izgradnja ovog autoputa odvijala kroz dva zasebna projekta, odnosno izgradnjom dionice Doboj–Prnjavor, u dužini od 36,6 kilometara, što je finansirano kreditom EBRD-a, a osnovna cijena ugovora je 185 mil EUR.

- Drugi projekat, odnosno dionica, je Banjaluka–Prnjavor, u dužini od 35,3 kilometra, što je finansirano kreditnim sporazumom sa EIB u iznosu od 160 mil EUR - navodi se u saopštenju.

Zbog dodatnih radova, nepredviđenih okolnosti na samoj trasi, kao i zbog posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine, Autoputevi RS zatražilo je dodatna sredstva kod obje banke i to 10 mil EUR kod EBRD i 47 mil EUR kod EIB, kako bi projekat u potpunosti bio završen sredinom ove godine.


- Sa dodatnim zaduženjem od 47 plus 10 miliona eura, konačna cijena autoputa 9. januar iznosit će oko 402 mil EUR ili 5,5 mil EUR po kilometru, što je povećanje u iznosu od 15% od prvobitno ugovorene cijene - precizirali su iz ovog preduzeća.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.