Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 12.02.2018.| 11:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počinje pilot projekat zaštite rijeke Spreče

Ilustracija (Foto: TPGryf/shutterstock.com)
Učenici osam škola s područja šest općina sjeveroistočne Bosne sudjelovat će u izradi pilot projekta pod nazivom "Dobre vodne komšije II", čiji je cilj zaštita i poboljšanje kvaliteta vode rijeke Spreče, prenosi RTV Slon.

U Lukavcu je održan sastanak koordinacionog odbora s predstavnicima škola koje sudjeluju u realizaciji projekta, te Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, koji je inicijator i realizator projekta.

– Projekt zaštite rijeke Spreče vrijedan je 100.000 EUR, a sredstva će obezbijediti njemačka fondacija Robert Bosch Stiftung, s tim što ukupni budžet kojim će raspolagati škole angažovane na izradi pilot projekta iznosi 20.000 EUR. Cilj je da se kroz zajednički rad na zaštiti i poboljšanju kvaliteta vode rijeke Spreče uspostavi bolja saradnju između učenika, roditelja, nastavnika, menadžmenta osam škola i predstavnika šest općina koje se nalaze u slivu rijeke Spreče – izjavila je za Fenu direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle Džemila Agić.

U realiziranje projekta uključene su osnovne škole Jovan Dučić iz Papraće kod, Šekovića, Aleksa Šantić iz Osmaka, Memići iz Kalesije, Orahovica Gračanica, Klokotnica Doboj Istok, Sveti Sava iz Kakmuža i Vuk Karadžić iz Petrova.

– Za 40 učenika i osam nastavnika, koji ispolje najveći angažman, bit će organiziran eko kamp "Dobre vodne komšije". Ujedno, želimo projektom promovirati turističke potencijale ovog područja, pa će u tom sklopu biti obilježen i uređen prvi dio "Staze dobrih vodnih komšija", te izrađen turistički vodič. Staza će obuhvatiti važne prirodne, historijske i kulturne potencijale iz oba entiteta. Bit će definiran i Dan rijeke Spreče koji će se obilježavati u svim školama i općinama ovog dijela BiH – naglasila je Agić.

Projekt će trajati do kraja ove godine, a u tom vremenu planirano je i povezivanje lokalnih zajednica radi bolje zaštite rijeke Spreče, prenio je RTV Slon.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.