NavMenu

S neba stiže više novca - Novi režim odabira ruta dovešće do povećanja aviosaobraćaja u vazdušnom prostoru BiH

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 12.02.2018. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: Angelo Giampiccolo/shutterstock.com)
Novi režim odabira ruta u vazdušnom prostoru BiH, koji je stupio na snagu prošle sedmice, trebalo bi da dovede do povećanja aviosaobraćaja, pa samim tim bi mogao dovesti i do više zarade za BiH na ime korištenja našeg vazdušnog prostora.

Naime, kako je rekao Rade Zucić, portparol Agencije za pružanje usluga u aviosaobraćaju BiH, može se očekivati da će zbog novih pogodnosti doći i do povećanja konkurentnosti na tržištu pružalaca usluga u vazdušnom saobraćaju i do povećanja zarade.

Podsjećanja radi, prije godinu dana vazdušne kontrole zemalja jugoistočne Evrope, Slovenije i Austrije potpisale su Memorandum o saradnji u implementiranju Inicijative za uspostavljanje slobodne rute letenja zajedničkog vazdušnog prostora jugoistočne Evrope, koji se upravo počeo implementirati.

To praktično znači da će aviokompanije koje iz zapadnog i centralnog dijela Evrope lete ka Bliskom istoku i južnom dijelu Azije ubuduće moći birati direktne rute ka svom odredištu, što će, s obzirom na geografski položaj zapadnog Balkana, dovesti do toga da će više kompanija prelijetati naš vazdušni prostor, pa samim tim potencijalno i do većih prihoda za zemlje koje budu na ruti.

Osim zemalja zapadnog Balkana, u Inicijativi učestvuju Slovenija i Austrija, a sve je u skladu sa evropskim ciljevima o slobodnom vazdušnom saobraćaju.

- Na osnovu najkraćeg raspoređivanja rute, potencijalne uštede po danu su do 1.940 nautičkih milja u razdaljini leta, 285 minuta tokom leta, a smanjenje potrošnje goriva bi trebalo da iznosi od 8.000 kilograma i smanjenja emisija karbon dioksida od 25.500 kilograma - navode u BH ANSA.

Osim toga, oni tvrde da će novi režim kompanijama omogućiti da bolje iskoriste vjetar ili da se prilagode prekidima mreže.

(Foto: Perfect Gui/shutterstock.com)
- Ova inicijativa ne radi samo na ostvarivanju ciljeva Evropske komisije u vezi sa implementacijom "Slobodne rute" širom Evrope, već i ispunjava zahtjeve korisnika vazdušnog prostora za dostupnost što više opcija rute za isti model parova gradova - navode oni, te ističu da bi godišnje kompanije mogle da smanje dužinu trajanja letova za gotovo 700.000 nautičkih milja.

- Ovo je značajna prekretnica ka uspostavljanju slobodne rute vazdušnog prostora širom cijele Evrope - korak po korak jedinstveno evropsko nebo postaje stvarnost. Inicijativa za uspostavljanje slobodne rute letenja zajedničkog vazdušnog prostora jugoistočne Evrope će imati koristi od aviokompanija, putnika i životne sredine - tvrdi Hajnc Zomerbauer, izvršni direktor kompanije Austro Control, koja održava kontrolu vazdušnog prostora iznad Austrije.


Davorin Primorac, direktor BHANSA, kaže da su zadovoljni ostvarenim rezultatom saradnje pet pružalaca usluga vazdušne plovidbe.

- Veoma smo blizu postizanja cilja za najefikasnije korištenje zračnog prostora baziranog na stvarnim potrebama i gdje to bude moguće, za izbjegavanje stalne segregacije zračnog prostora, uz optimizaciju performansi mreže u skladu s međunarodnim standardima zrakoplovstva i preporučenom praksom - rekao je Primorac. Napomene radi, prema direktivama EU, do 2022. ovakav vid slobodnog odabira ruta trebalo bi da bude implementiran na prostoru cijele Evrope.

Pogodnosti za aviokompanije

- Više opcija određivanja ruta

- Bolja iskoristivost vjetra

- Skraćivanje dužine leta

- Brže stizanje na odredište

- Smanjenje potrošnje goriva

- Manje emisije izduvnih gasova

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.