Izvor: Klix | Subota, 10.02.2018.| 10:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

MMF odobrio drugu tranšu kredita - BiH dobila novih 145 mil KM

(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na sjednici u petak (9. februar 2018. godine) donio je odluku o isplati druge tranše proširenog aranžmana sa BiH.

Zaključenjem pregleda, BiH je u okviru Proširenog aranžmana (ExtendedFund Facility - EFF) dobila na raspolaganje iznos od 63,4 mil USD (oko 74,6 mil EUR, odnosno 145 mil KM), čime ukupni iznos do sada doznačenih sredstava iznosi 126,8 mil USD (149,3 mil EUR ili 290 mil KM), saopćeno je iz MMF-a.

Tao Zhang, zamjenik direktora i vršilac dužnosti predsjedavajućeg Izvršnog odbora MMF-a, izjavio je da je Bosna i Hercegovina u posljednjih nekoliko godina nastavila ostvarivati napredak u smanjenju unutrašnjeg i vanjskog debalansa.

- Vlasti su također provele ekonomske politike i strukturalne reforme u sklopu programa koji podržava MMF, uključujući i održavanje fiskalne discipline, očuvanje finansijske stabilnosti i unapređenje poslovnog okruženja. Važno je da vlasti nastave sa naporima u smislu jačanja potencijala za rast i rješavanja strukturalnih slabosti, uz održavanje ekonomske i finansijske stabilnosti - poručio je Zhang.

Istaknuto je i da je došlo do napretka u provođenju strukturalnih reformi, uključujući i harmonizaciju poreznih zakona između entiteta i unapređenje korporativnog upravljanja u preduzećima u državnom vlasništvu. Očekuje se da će nedavno povećanje akciza na gorivo deblokirati vanjsko finansiranje za značajne investicije u infrastrukturu koje će potaći rast.

- U narednom periodu vlasti trebaju nastaviti sa naporima na unapređenju poslovnog okruženja reformiranjem tržišta rada i smanjenjem parafiskalnih nameta. Budžeti za 2018. godinu predviđaju kontinuirano smanjenje ukupne potrošnje na plate u odnosu na BDP putem generalnog zamrzavanja plata i ograničenja u zapošljavanju. Na vlasti se apelira da nastave sa reformama u vezi zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i putem funkcionalnih pregleda. Uštede ostvarene na ukupnoj potrošnji za plate treba usmjeriti prema kapitalnim izdacima koji potiču rast - rekao je Zhang.

Rješavanje pitanja neizmirenih obaveza u javnom sektoru je ključno za ublažavanje potencijalnih fiskalnih rizika i odmah treba početi sa reformama putem kojih će se smanjiti akumuliranje neizmirenih obaveza.

- Sektor bankarstva je i dalje uglavnom stabilan, ali i dalje postoje određene slabosti i neophodno je biti na oprezu. Ostvaren je hvalevrijedan napredak u modernizaciji pravnog i regulatornog okvira za finansijski sektor putem usvajanja novih zakona o bankama i izmjena i dopuna zakona o agencijama za bankarstvo. Treba što prije donijeti novi zakon o osiguranju depozita. Potrebni su kontinuirani napori u smislu unapređenja koordinacije, saradnje i razmjene informacija među različitim organima koji su nadležni za finansijski sektor da bi se očuvala stabilnost finansijskog sektora - poručeno je iz MMF-a.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE