NavMenu

BH-Gasu predložen protokol da bi se izbjegao prekid isporuke gasa - Cijena veća za 2 KM na 1.000 m3 energenta

Izvor: Glas Srpske Petak, 09.02.2018. 12:10
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Predstavnici preduzeća Sarajevo gas iz Istočnog Sarajeva predložili su u četvrtak (8. februara 2018. godine) rukovodstvu BH-Gasa kompromisno rješenje u formi protokola da bi se izbjegao prekid transporta prirodnog gasa. U predloženom protokolu je, kako je novinarima nakon sastanka izjavio direktor Sarajevo gasa Slavo Krajišnik, sadržana cijena koju je odredila Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

On je pojasnio da je ta cijena veća za 2 KM na 1.000 m3, što je uticaj na krajnjeg korisnika od 0,2 feninga po kubnom metru gasa.

Predstavnici BH-Gasa su tokom jučerašnjeg sastanka, kako je naveo Krajišnik, ostali pri stavu da ne pristaju na cijenu transporta koju je odredila Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

- Ukoliko se ne prihvati naše kompromisno rješenje koje je dato u formi protokola, Sarajevo gas Istočno Sarajevo ostaje pri odluci da prekine transport prirodnog gasa krajem iduće sedmice - naveo je Krajišnik.

On je najavio da će saopštiti medijima tačan datum i detaljne razloge prekida transporta gasom, te informacije šta je sve urađeno da do prekida isporuke ovim energentom ne dođe.

Krajišnik je rekao da će saopštiti i način na koji BH-Gas formira cijenu gasa prema krajnjim potrošačima, kao i koliko ovo utiče na krajnju cijenu gasa i njenog načina odobravanja.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je juče novinarima u Sarajevu da od njega i ministarstva na čijem je čelu niko nije tražio bilo kakvo posredovanje ili koordinaciju u vezi sa pitanjem najavljenog prekida isporuke gasa koje Sarajevo gas isporučuje BH-Gasu.

(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
- Posredno sam obaviješten i imam informacija koliko i mediji. Ove kompanije iz Republike Srpske i Federacije BiH imaju veliku odgovornost pred građanima BiH, jer mogu da cijelu zemlju uvuku u problem sa snabdijevanjem gasa - dodao je Šarović.


On je poručio da rukovodstva ove dvije kompanije trebaju da sjednu i da se dogovore.

- Od mene bilo kakvo rješenje nisu zatražali. Moje je rješenje poznato, prije godinu dana ovim kompanijama i nadležnim ministarstvima u Republici Srpskoj i FBiH uputio sam prijedlog zakona koji rješava pitanje regulatora o pitanju gasa, upravljanja transportom, metodologije i tarifa. To je i sada na stolu - naveo je Šarović.

On je pozvao na dogovor i usvajanje zakonskog rješenja koje je u skladu sa evropskim direktivama, koje BiH skida sa mogućih sankcija zbog neusvajanja naprednih standarda odnosno Trećeg energetskog paketa na koji se BiH obavezala mnogo godina ranije.

Problemi između Sarajevo gasa Istočno Sarajevo i BH-Gasa traje oko tri godine, nastali su 1. aprila 2015. godine kada je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske donijela rješenje kojim se u otvorenom postupku Sarajevo gasu određuje cijena transprota gasovodom od 7 KM na 1.000 m3 gasa.

BH-Gas je jedno vrijeme plaćao po staroj cijeni od 3,6 KM da bi nakon nekog vremena prestao plaćati transport gasa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.