Izvor: biznis.ba | Četvrtak, 08.02.2018.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Mostaru otvoren novi most Avenija-Sutina - Vrijednost investicije 15,3 mil KM

Mostar (Foto: paul prescott/shutterstock.com )
Novoizgrađeni most Avenija-Sutina preko rijeke Neretve u Mostaru u četvrtak (8. februar 2018. godine) je svečano otvoren, čime je stavljena u funkciju prometnica od Ulice kralja Tomislava (vrh Avenije) do Ulice maršala Tita (Sjeverni logor).

- Riječ je o projektu koji smo s nestrpljenjem čekali, jer planovi oko izgradnje nisu uvijek išli u zadanom smjeru, zbog različitih poteškoća na koje smo nailazili prilikom realizacije. Mi smo unatoč svemu, uz mnogo truda i podrške, savladali sve poteškoće, te danas ponosno stojimo na ovome mjestu - kazao je na otvaranju gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

U izgradnju mosta, zajedno s troškovima eksproprijacije, uloženo je oko 15,3 mil KM, od čega je Vlada FBiH osigurala 11 miliona, a Grad Mostar 4,3 mil KM.

Dužina mosta je 130 metara sa četiri trake, ali će za sada u funkciju biti dvije, jer trenutno nema novca za dovršetak gradnje priključnih cesta u punom profilu.

Radove je izvodila kompanija HP Investing.

Most Avenija-Sutina je prvi potpuno novi most preko Neretve u Mostaru i okolici izgrađen u protekle 23 godine.

Inače, gradnja mosta je počela 2008. godine, a završetak radova bio je najavljen za avgust 2009. godine. Zbog problema s eksproprijacijom zemljišta i financiranjem građevinskih radova, most je otvoren tek deset godina kasnije.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.