Izvor: BHRT | Srijeda, 07.02.2018.| 15:46

Novi akcizni propisi ugrožavaju tržište gasa - Potrebne izmjene novog zakona ili detaljne smjernice za nastavak prodaje

(Foto: Albina Glisic/shutterstock.com)
Usvojeni set Zakona o akcizama izazvao je probleme na tržištu gasa u BiH, zbog čega će uvoznici i distributeri Upravi za indirektno oporezivanje BiH ponuditi konkretne prijedloge za rješenje novonastale situacije, rečeno je na sastanku uvoznika i distributera gasa u Bosni i Hercegovini, koji je održan u utorak (6. februara 2018. godine) u Petrovu, a kojem su prisustovali predstavnici kompanija koje se bave uvozom, distribucijom i punjenjem propan-butana i autogasa.

Zakon o akcizama BiH i Pravilnik o izmjenama i dopunama ovog zakona nedorečeni su i u sukobu sa postojećim zakonima, što može dovesti do raspada tržišta propan-butana u Bosni i Hercegovini, zaključeno je na sastanku.

Direktor Krajina petrola iz Banjaluke Milovan Bajić najavio je da će Upravi za indirektno oporezivanje BiH biti poslana pitanja za tumačenje pojedinih odredbi, ali i prijedlozi za njihovo rješavanje.

Zaključeno je i to da uvoznici i distributeri gasa u BiH trebaju organizovati udruženje koje će ubuduće, u ovakvim i sličnim situacijama, moći pravovremeno braniti i zastupati interese ovog sektora.

- Postoje mnogi problemi, ali da se moraju otkloniti nedoumice u vezi sa TNG (tečni naftni gas) bocama i uslovima u kojima se plaćaju akcize, kao i sa tumačenjem odrednice "krajnji potrošač" - rekao je Bajić.

(Foto: nattanan726/shutterstock.com)
On je upozorio da kompanije već sada zbog ovih problema dobijaju različita tumačenja iz Uprave za indirektno oporezivanje, a da su potrošači zbunjeni.

Predstavnik kompanije GTG Plin Zenica Emir Berbić istakao je da je neophodno izraditi dva tarifna broja, kako bi autoplin bio odvojen artikal od propan-butana za zagrijavanje i punjenje boca, te kako bi bila izjednačena sva maloprodajna skladišta.

Predstavnik Hifa petrola Edin Bauković smatra da se hitno mora uticati na izmjene i dopune Zakona o akcizama ili dati detaljno tumačenje na koji način nastaviti prodaju.

Od 1. februara od kada je novi set zakona o akcizama u primjeni uvoznici i distributeri gasa u BiH su u velikim problemima, jer im se na teret može staviti krivična odgovornost ukoliko kupac, koji kaže da će gas iskoristiti za grijanje ili kuhanje, gas iskoristi za pokretanje vozila.

Cisterne sa propan-butanom i autogasom danima su na terminalima, a mnogi distributeri ne žele prodavati gas jer su u strahu da će prekršiti nova zakonska rješenja.

Uvoznici gasa u BiH ograničeni su da gas u cisternama prodaju firmama čija je djelatnost punjenje i prodaja propan-butana u boce, jer ne znaju da li će korištenje tog gasa biti, u konačnici, zloupotrijebljeno.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.