Izvor: Indikator | Srijeda, 07.02.2018.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bingo preuzeo kompaniju Tuzlanski kiseljak

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Tuzlanska kompanija Bingo postala je vlasnik Tuzlanskog kiseljaka koji je bio u vlasništvu Pivare Tuzla, saznaje Indikator.ba.

Bingo je već upisan kao vlasnik Tuzlanskog kiseljaka u sudskom Registru poslovnih subjekata.

Krajem 2017. portal tuzlanski.ba spekulisao je da će najveći domaći trgovački lanac početkom ove godine postati većinski vlasnik paketa dionica Pivare Tuzla. Tuzlanska pivara nije prešla, barem za sada, u ruke Binga, ali je jedna od njenih kompanija - Tuzlanski kiseljak, već u vlasništvu tog trgovačkog lanca.

Pivaru Tuzla, pod kontrolom Sarajevske pivare porodice Selimović, sredinom prošle godine preuzelo je preduzeće RK Invest iz Sarajeva. Ova kompanija je kroz tender ponudu povećala učešće na 82,58%, koliko i sada posjeduje. Vlasnik RK Investa je društvo BMK Invest Sarajevo iza kojeg stoji Sagena Investment Establishment iz Lihtenštajna.

Preuzimanje Tuzlanskog kiseljaka vjerovatno je uticalo na tender ponudu koju je Bingo raspisao za kupovinu Tuzla-Remonta, piše portal Indikator.

Prije nekoliko dana Komisija za vrijednosne papire FBiH proglasila je nevažećom ovu tender ponudu, te ju je zatvorila kao neuspješnu. U toku tender ponude izviješteno je o smanjenju procentualnog učešća Sberbank BH (skrbnički račun), a u vlasničkoj strukturi Tuzla-Remonta sa gotovo 25% učešća registriran je Tuzlanski kiseljak.

Društvo Tuzla-Remont za sada nastavlja egzistirati kao dioničko društvo.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.