Izvor: Klix | Utorak, 06.02.2018.| 14:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Turci poručili - Prvo studija izvodljivosti pa onda model finansiranja autoputa Sarajevo-Beograd

(Foto: gkuna/shutterstock.com)
Ministar komunikacija i saobraćaja BiH Ismir Jusko održao je danas (6. februara 2018. godine) sastanak s predstavnicima Republike Turske, predvođenim zamjenikom generalnog direktora Direkcije autocesta Republike Turske Mehmetom Tutasom o projektu autoputa Sarajevo-Beograd.

Tema sastanka bio je nastavak aktivnosti na realizaciji najavljenog projekta izgradnje autoputa Sarajevo–Beograd, na kojem su također prezentovani raspoloživi podaci u vezi sa obje trase ove saobraćajnice.

Jusko je rekao da je riječ o važnoj posjeti koja pokazuje da Turska želi što prije krenuti u realizaciju ovog projekta. Cilj sastanka je bio da se turska delegacija informiše o svim detaljima projekata kako bi mogla pristupiti izradi studije izvodljivosti.

Danas se razgovaralo i o modelima finansiranja, ali je iz turske delegacije rečeno da će se tek naknadno utvrditi modeli finansiranja za oba putna pravca, odnosno da je još rano o tome govoriti.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc rekao je da je predsjednik Turske nakon prošlosedmičnog sastanka u Istanbulu sazvao se relevantne institucije i od njih zatražio da što prije započnu sa radom.

Kako kaže, današnji sastanak je bio odlična prilika da se iz prve ruke prikupe sve relevantne informacije. Najavio je da će se u naredna dva dana ići u obilazak obje trase.

Koc je ponovio da je preuranjeno govoriti o bilo kakvim modalitetima i finansiranju u ovoj fazi. Ističe da će se o finansiranju moći govoriti tek nakon što turska delegacija obavi studiju izvodljivosti.

- Za Tursku je ovo regionalni socioekonomski projekat kojim želimo da damo na značaju razvoju ovog regiona. Veoma smo zadovoljni prezentacijom viđenja i strategija institucija - rekao je Koc.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Vlade Brčko distrikta te javnih preduzeća za autoceste i ceste iz Federacije BiH i RS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.