Izvor: eKapija | Utorak, 06.02.2018.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bugojno dobija novi most i obilaznicu - Vrijednost radova oko 3,3 mil KM

Bugojno
Bugojno se sprema za realizaciju dva velika infrastrukturna projekta – izgradnja mosta i obilaznice. Kako je potvrđeno za eKapiju iz Cesta FBiH, riječ je o investicijama vrijednim oko 3,3 mil KM.

- U pitanju su dva odvojena projekta. Izgradnja novog mosta je vrijedna oko milion maraka i finansiraće se iz kredita EIB-a i Svjetske banke, dok je za obilaznicu predviđen zajam kod EBRD-a od oko 2,3 mil KM – istakli su iz Cesta FBiH.

Postojeći most, koji se nalazi na ulazu u Bugojno iz pravca Novog Travnika, poprilično je dotrajao, konstrukcija je oštećena, ima nedovoljnu širinu i nosivost, te je projektom predviđeno da se most potpuno sruši i na istoj lokaciji izgradi novi AB most u skladu sa važećim normama i standardima. Novi most će imati dvije saobraćajne trake i biće dugačak oko 66 m i širok 9,3 m.

- Postupak izbora izvođača radova za izgradnju mosta je u toku i potisivanje ugovora se očekuje u aprilu. Za vrijeme izvođenja radova promet će se odvijati privremenom devijacijom koja će se izgraditi neposredno uz most. Rok završetka radova je 180 dana, što znači da će novi most biti završen do kraja ove godine – kažu nam iz Cesta FBiH.

Dodaju da je za izgradnju obilaznice, duge oko 1,6 km, pribavljena urbanistička suglasnost, te da su u toku pripreme za eksproprijaciju.

- Izgradnja obilaznice oko Bugojna, projektovana je sjeveroistočno od grada i spaja cestu M-16.4 iz pravca Novog Travnika sa cestom M-15 iz pravca Donjeg Vakufa, čime se omogućava izmještanje prometnog tranzitnog saobraćaja iz užeg gradskog područja.

Početak izgradnje obilaznice planiran je u 2019. godini.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.