NavMenu

Bugojno dobija novi most i obilaznicu - Vrijednost radova oko 3,3 mil KM

Izvor: eKapija Utorak, 06.02.2018. 15:51
Komentari
Podeli
BugojnoBugojno
Bugojno se sprema za realizaciju dva velika infrastrukturna projekta – izgradnja mosta i obilaznice. Kako je potvrđeno za eKapiju iz Cesta FBiH, riječ je o investicijama vrijednim oko 3,3 mil KM.

- U pitanju su dva odvojena projekta. Izgradnja novog mosta je vrijedna oko milion maraka i finansiraće se iz kredita EIB-a i Svjetske banke, dok je za obilaznicu predviđen zajam kod EBRD-a od oko 2,3 mil KM – istakli su iz Cesta FBiH.

Postojeći most, koji se nalazi na ulazu u Bugojno iz pravca Novog Travnika, poprilično je dotrajao, konstrukcija je oštećena, ima nedovoljnu širinu i nosivost, te je projektom predviđeno da se most potpuno sruši i na istoj lokaciji izgradi novi AB most u skladu sa važećim normama i standardima. Novi most će imati dvije saobraćajne trake i biće dugačak oko 66 m i širok 9,3 m.

- Postupak izbora izvođača radova za izgradnju mosta je u toku i potisivanje ugovora se očekuje u aprilu. Za vrijeme izvođenja radova promet će se odvijati privremenom devijacijom koja će se izgraditi neposredno uz most. Rok završetka radova je 180 dana, što znači da će novi most biti završen do kraja ove godine – kažu nam iz Cesta FBiH.

Dodaju da je za izgradnju obilaznice, duge oko 1,6 km, pribavljena urbanistička suglasnost, te da su u toku pripreme za eksproprijaciju.

- Izgradnja obilaznice oko Bugojna, projektovana je sjeveroistočno od grada i spaja cestu M-16.4 iz pravca Novog Travnika sa cestom M-15 iz pravca Donjeg Vakufa, čime se omogućava izmještanje prometnog tranzitnog saobraćaja iz užeg gradskog područja.

Početak izgradnje obilaznice planiran je u 2019. godini.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.