NavMenu

Predstava "Grupa TNT - Alan Ford" ponovo u Kamernom teatru 55

Izvor: Klix Ponedjeljak, 05.02.2018. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aerogondo2/shutterstock.com)Ilustracija
Predstava "Grupa TNT Alan Ford", na koju je prema tekstu Predraga Lucića rediteljski potpis stavio Kokan Mladenović, bit će izvedena 5, 6. i 7. februara na sceni Kamernog teatra 55.

Istaknuti publicist i novinar Predrag Lucić tekst je radio po kultnom talijanskom stripu Alan Ford koji je iznimnu popularnost imao u bivšoj Jugoslaviji. Dobro znane dogodovštine grupe tajnih agenata TNT ovaj su put protkane aktuelnim trenutkom moderne Evrope, kojoj se sve češće stavlja na savjest odnos prema imigrantima, netolerancija, strah od drugih, "tuđih" kultura i njihove potencijalne ekspanzije, te podizanje zidova - onih stvarnih ili nevidljivih kojima se u ime demokratije kreiraju sve dublji ponori među zemljama i ljudima.

Kroz čitavu priču rediteljski i autorski provučena je oštra kritika stvaranju globalnog straha na evropskom tlu, kao najunosnijeg biznisa današnjice i najjačeg oružja manipulacije ljudima. Strah od dolaska drugih kultura koje neminovno prijete zatiranju onih domicilnih na tlu određene zemlje, osnovna je misao kroz koju se tka slika naše današnjice. Komad donosi obilje satire, ironije i humora akcentirajući negativnosti dominirajuće evropske, ali i svjetske politike.


Uloge likova iz ovog popularnog stripa utjelovili su Mirsad Tuka, Armin Omerović, Anđela Kosić, Davor Golubović, Elma Juković, Rok Matek, Igor Štamulak, Aleš Valič i Gorazd Žilave.

Predstava je rađena u koprodukciji Kamernog teatra 55 i Gledališča Koper, a realizaciju je pomogla i Misija OSCE-a u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.