NavMenu

Banja Kulaši dobila koncesiju za eksploataciju termomineralne vode na 50 godina

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 05.02.2018. 15:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Elena Yakusheva/shutterstock.com)Ilustracija
Banji Kulaši iz Prnjavora dodijeljena je koncesija za eksploataciju termomineralne vode na ležištu Kulaši u toj opštini na period od 50 godina.

Na javni poziv Vlade RS za dodjelu koncesije za eksploataciju termomineralne vode na ovom ležištu prijavu je jedino i dostavila Banja Kulaši, a Komisija za koncesije RS je polovinom januara utvrdila da je ispunila sve uslove iz javnog poziva.

- Koncesionar je dužan da prije zaključenja uplati u budžet RS jednokratnu naknadu od 13.500 KM. Visina koncesione naknade iznosi 3,6% od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog od obavljanja koncesione djelatnosti - navedeno je u rješenju Komisije za koncesije RS, na koje je i Vlada RS dala saglasnost na posljednjoj sjednici.

Eksploatacija termomineralne vode koristiće se za unapređenje kvaliteta usluga banjsko-rekreativnih i turističkih potencijala Banje Kulaši.

- Eksploatacija će se odvijati putem eksploatacionih bunara na način kojim se obezbjeđuje optimalno iskorišćavanje ležišta mineralne vode, bezbjednost ljudi, objekata i imovine. Ova investicija je procijenjena na 450.000 KM - naveli su u komisiji.

Osim toga, Banja Kulaši je u dostavljenim dokumentima navela da će zaposliti dodatna 42 radnika.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS obavezano je da sa Banjom Kulaši zaključi ugovor o koncesiji u roku od dva mjeseca.

U Opštini Prnjavor ističu da je Banja Kulaši stala na noge te da bilježi zapažene rezultate.

- Dali smo pozitivno mišljenje za dodjelu koncesije za eksploataciju termomineralne vode Banji Kulaši. Uvjeren sam da je banja na pravom putu i učinićemo sve da to tako i ostane. Vjerujemo da je to jedno od boljih mjesta u Prnjavoru za posjetiti, a upotpunjuje i turističku ponudu naše opštine - kazao je načelnik Prnjavora Darko Tomaš.


Dodao je da je novi vlasnik uložio značajnu sumu novca zbog čega banja danas izgleda savremeno. Tomaš očekuje da će u idućem periodu doći i do proširenja kapaciteta Banje Kulaši.

Inače, prnjavorski privrednik Dubravko Zemun kupio je Banju Kulaši 2014. godine za 2 mil KM. Dvije godine kasnije otvoren je obnovljeni zdravstveni turistički centar.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.