Izvor: RTS | Ponedjeljak, 05.02.2018.| 10:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kostojevići prvo bioenergetsko selo u Srbiji

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Selo Kostojevići kod Bajine Bašte u Srbiji proizvodiće i koristiti energiju iz obnovljivih izvora, prevashodno biomase. Ono je među sedam bioenergetskih sela iz regiona u projektu Biovil koji finansira Evropska unija u cilju unapređenja kvaliteta života lokalnog stanovništva. Prethodne sedmice u Beogradu su im predočena iskustva Njemačke i Austrije koje imaju na stotine takvih sela.

Kostojevići je, tako, jedino selo u Srbiji koje ima daljinski sistem grijanja, ali na mazut. Selo je okruženo šumama u blizini rijeke Drine, a status bioenergetskog sela omogućiće im prelazak na efikasnije grijanje na biomasu, pa neće zavisiti od skupog i prljavog energenta.

- Pored toga ekološki aspekt je naravno ogroman, svi znamo koliko mazut zagađuje. Svi parametri, sva mjerenja zagađenosti čak i na selu kažu da je situacija alarmantna - kaže Nenad Lečić iz Opštine Bajina Bašta.

Sva bioenergetska sela obuhvaćena projektom u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji i Rumuniji, rade i na širenju toplovodne mrežu kako bi priključili što više korisnika. Pored energetske i ekološke koristi, taj evropski koncept donosi i velike uštede na trošku za grijanje.

Mihael Kurteš iz Opštine Perušić iz Hrvatske kaže da će sve javne institucije koje se griju na lož-ulje uštedjeti 40 do 50%, u odnosu na postojeće grijanje.

Region raspolaže velikim potencijalom biomase od šumskih, drvnih i poljoprivrednih ostataka.

- Trudimo se da se uključimo u ovaj koncept i iskoristimo potencijal koji se do sada nije koristio - kaže Vasil Božikaliev iz bioenergetskog sela u Makedoniji.

Bioenergetska sela jačaju lokalnu privredu, a prikupljanje i obrada biomase upošljava njihove žitelje.

- To može da podrazumijeva i udruživanje samih mještana u takozvane energetske zajednice, koji onda mogu da postanu vlasnici tog sistema - i korisnici i dobavljači - kaže Miodrag Gluščević, rukovodilac projekta iz Stalne konferencije gradova i opština.

U zemljama Evropske unije koncept bioenergetskog sela razvili su pokreti građana kako bi tehnološkim unapređenjem energetskog sektora poboljšali životnu sredinu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.