NavMenu

U prostorijama Širbegović grupe Prezentirana Pyromex tehnologija: Otpad kao izvor energije

Izvor: eKapija Srijeda, 05.11.2008. 08:48
Komentari
Podeli

U prostorijama Širbegović grupe 04.11.2008. godine je prezentirana najnovija švicarska tehnologija za preradu otpada. Radi se o Pyromex tehnologiji, koja predstavlja posljednju riječ u ekološkom tretmanu otpada.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici općine Bar iz Crne Gore, predstavnici Vlade TK, predstavnici općine Bihać, predstavnici općina Tuzlanskog kantona, susjednih općina iz Republike Srpske, kao i gračanički privrednici, saopćeno je iz Širbegović grupe za eKapija.ba.

Govoreći o prednostima ove tehnologije, kao i njenoj širokoj primjeni u Europi, predsjednik Pyromex AG Swizerland, Peter Jeney, naglasio je kako bi primjena ove tehnologije u BiH mogla da donese izuzetne ekološke rezultate i proizvodnju nove energije, kao i da na trajan način riješi pitanje otpada, njegovog deponovanja i zagađenja okoliša.

Pyromex tehnologija, za razliku od sanitarnih deponija ili spalionica ne smanjuje količinu otpada, nego ga potpuno uništava, stvarajući sintetički gas i nove izvore energije.

S obzirom na to da se Tuzlanski kanton suočava sa velikim problemom porasta djelovanja i odlaganja gradskog, medicinskog, industrijskog i toksičnog otpada, Pyromex tehnologija bi mogla biti najbolje rješenje problema. Najbolji primjer primjene Pyromex tehnologije je Njemačka, koja je poznata po izuzetno oštrim ekološkim principima.

U narednom periodu uslijedit će razmatranja konkretnih mogućnosti primjene Pyromex tehnologije na ovim prostorima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.