Izvor: Tanjug | Nedjelja, 04.02.2018.| 09:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Svi će jesti istu Nutelu - Hipp, Ferrero i Bahlsen izjednačavaju kvalitet proizvoda

(Foto: Volosina/shutterstock.com )
Evropska komisija potvrdila je da su neke multinacionalne kompanije krenule u proces izjednačavanja kvaliteta svojih proizvoda kako bi preduhitrile skore zakonske promjene, a među njima se ističu Hipp, Ferrero i Bahlsen, objavljeno je u subotu (3. februara 2018. godine) iz kancelarije hrvatske evroparlamentarke Biljane Borzan.

Hipp se na to obvezao nakon što su objavljeni rezultati istraživanja zastupnice Biljane Borzan i Hrvatske agencije za hranu koji su pokazali da je testirana dječija hrana u Hrvatskoj manje zdrava od one u Njemačkoj, kaže se u saopštenju, prenosi Hina.

- Komisija je navela i da se Ferrero obavezao da izjednači kvalitet Nutele u svim zemljama. Nakon mog istraživanja, Ferero se izjasnio da je kvalitet Nutele viši samo u Njemačkoj, a u svim ostalim državama članicama da je jednak. Sada su ušli u proces snižavanja kvaliteta Nutele u Njemačkoj kako se ne bi doveli u situaciju da opet budu prozvani u istraživanjima. Zvanično to objašnjavaju promjenama u lancu snabdijevanja hranom, ali potrošači u Njemačkoj su odmah to povezali s problemom dvostrukog kvaliteta i izuzetno su nezadovoljni - kazala je Borzan koja je nedavno imenovana za izvestioca Evropskog parlamenta za različit kvalitet hrane.

Istraživanje poslanice Borzan je upoređujući hrvatsku i njemačku Nutelu utvrdilo da proizvod iz Hrvatske sadrži surutku u prahu i manji postotak obranog mlijeka u prahu, dok proizvod iz Njemačke sadrži samo obrano mlijeko u prahu. Ustanovljena je i razlika u boji, konzistenciji, mirisu i ukusu proizvoda, navodi se u saopštenju.

- Komisija je takođe navela Bahlsen, njemačku kompaniju koja proizvodi vafl i keks, koji su se obavezali da će u svim svojim proizvodima koji se zovu keks s maslacem koristiti isključivo maslac, a ne kao dosad. Očito je da su neki proizvođači mudro odlučili da preduhitre promjene na kojima radimo u Evropskom parlamentu. Pozivam i druge proizvođače da se uključe, a posebno one kojima smo u Hrvatskoj našli najveće razlike poput proizvođača viršli Wudy ili deterdženta Ariel - dodala je Borzan.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.