NavMenu

USAID daje grant za studiju izvodljivosti i idejni projekat Južne gasne interkonekcije između BiH i Hrvatske

Izvor: Capital Nedjelja, 04.02.2018. 22:28
Komentari
Podeli
(Foto: tashbulatova/shutterstock.com)
Ambasada SAD-a u BiH i USAID su obećali dati grant sredstva za izradu slijedećeg nivoa tehničke dokumentacije, odnosno studije izvodljivosti, idejnog projekta i studije uticaja na okolinu i društvo za izgradnju gasovoda prema Hrvatskoj, tačnije prema Splitu, saopšteno je iz BH Gasa.

Ovo obećanje je dato na sastanku kojeg je uprava spomenute komaspnije održala sa predstavnicima Ambasade SAD-a, USAID-a i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Spomenutim gasovodom biće obezbijeđena takozvana diversifikacija izvora snabdijevanja FBiH gasom, čime bi se osigurala stabilna isporuka gasa za postojeće potrošače u FBiH, ali i širenje postojeće mreže korisnika ovog energenta.

Vlada Federacije BiH je za projekat BH-Gasa "Južna interkonekcija BiH – Hrvatska pravcem Zagvozd – Posušje – Novi Travnik – Travnik sa odvojkom za Mostar donijela zaključak o strateškom interesu istog za Federaciju BiH, te zadužila resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas da intenziviraju aktivnosti na njegovoj realizaciji.

U BH-Gasu je u petak održan sastanak predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, USAID, EBRD i BH-Gas o učešća ovih institucija u realizaciji strateškog projekta izgradnje gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska.

Nakon što je za projekat Južne interkonekcije Evropska komisija odobrila grant sredstva u okviru ConnecTA predpristupnog fonda, te je u zadnjoj fazi izrada sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA).


– Veoma je važno istaći podršku projektu od Vlade FBiH, te usku saradnju BH Gasa sa EBRD bankom koja je u fazi izrade tehničke dokumentacije kroz fondove EU i USAID tehničke pomoći takođe snažno podržala projekat, te izrazila spremnost da u konačnici kroz kreditni aranžman učestvuje u finansiranju izgradnje projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska – saopšteno je iz BH Gasa.

USAID i EBRD su osim podrške ovom projektu istakli važnost očuvanja i stabilizacije tržišta prirodnog gasa u BiH i stvaranja zakonskog okvira u BiH, te je u tom smislu razgovarano o tehničkoj pomoći USAID-a na transponovanju Trećeg energetskog paketa u punom obimu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.