NavMenu

BiH osigurala izvoz minimalno 85.000 tona brašna u Tursku

Izvor: eKapija Petak, 02.02.2018. 15:04
Komentari
Podeli
(Foto: S_Photo/shutterstock.com)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je u petak (2. februar 2018. godine) da je u ovoj godini osiguran izvoz brašna u Tursku kao glavno izvozno tržište za ovaj proizvod iz BiH, prenio je portal Klix.

- Turska je imala namjeru, i o tome nas je obavijestila kroz diplomatsku notu, da aranžman u ovoj godini svede na 30.000 tona, ali smo kroz pregovore prije nekoliko dana u Ankari obezbijedili mogućnost izvoza minimum 85.000 tona brašna u Tursku - rekao je Šarović novinarima nakon sastanka sa domaćim mlinarima u Bijeljini.

On je dodao da su prošlogodišnji rezultati značajno poboljšali vanjskotrgovinski bilans BiH.

- Taj izvoz u prošloj godini povećan je za 50% u odnosu na 2016. godinu i dostigao je 103.000 tona brašna i 40.000 tona uglavnom pšenice, a ti su aranžmani obezbijedili BiH više od 70 mil KM - rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, ovaj izvoz je pomogao i da "poklekli" domaći mlinarski sektor uposli svoje kapacitete, te održi i poveća broj radnika.

Šarović je naveo da je na sastanku bilo riječi i o problemima mlinarskog sektora sa cijenama, kvalitetom domaće pšenice i pitanju podsticaja, a jedan od zaključaka jeste da treba organizovati sastanak i sa resornim ministrima Republike Srpske i Federacije BiH, na čemu će se raditi narednih nedjelja.


On je podsjetio da BiH nema dovoljno pšenice i da uvozi i pšenicu i brašno iz Srbije, Mađarske i Hrvatske. Istakao je da zbog toga treba povećavati domaću proizvodnju pšenice, čiji izvoz u Tursku nije ograničen, prenio je Klix.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.