NavMenu

Srbija dobija Akademiju sporta do kraja 2020. godine - Početak izgradnje sportskog internata u martu

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.02.2018. 14:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: photobank.ch/shutterstock.com)Ilustracija
Po ugledu na svjetsku praksu obrazovanja u internatima, u Srbiji, tačnije u opštini Inđija bi za manje od tri godine trebalo da bude otvorena Akademija sporta, u kojoj bi za početak tridesetoro djece od 7 do 14 godina uz osnovno dobilo i sportsko obrazovanje. Godišnja školarina u ovom sportskom internatu trebalo bi da iznosi oko 7.000 EUR, a u cijenu će biti uračunat smještaj, hrana, knjige, sportska oprema...

Akademija će, kako za portal eKapija kažu u Savezu sportova opštine Inđija, biti otvorena krajem 2020. godine, a gradnja ovog obrazovno-sportskog objekta počenje u martu. Opština Inđija glavni je nosilac i finansijer projekta, čija je vrijednost 55 miliona dinara (oko 462.000 EUR). Ideja za izgradnju Akademije u ovoj vojvođanskoj opštini, potekla je upravo iz Saveza sportova Srbije.

- Naša sredina ispunjava sve uslove za jedan ovakav projekat, koji prati trendove u obrazovanju. Poznato je da su svuda u svijetu sve poznate škole i koledži stacionirani na periferiji velikih gradova, tako da smo iskoristili blizinu Beograda i Novog Sada. Ne treba zaboraviti ni blizinu aerodromu, koji je jedan od najbitnijih elemenata, kao i geografski položaj našeg grada. Tražili smo i stručno mišljenje vodećih ljudi iz prosvete i sporta u Srbiji, tako da smo dobili visoke reference za našu ideju, kao i programe i tabele po kojima ćemo raditi - kaže za eKapiju Ljubomir Kovačević, generalni sekretar Saveza sportova opštine Inđija.

Osim stalnih profesora, koji će djevojčicama i dječacima držati časove fizičke kulture i opštih obrazovnih predmeta, Akademiju će posjećivati i uspješni sportisti - kao gostujući predavači. Akademija sporta, kako očekuju u Inđiji, imaće licencu Ministarstva omladine i sporta Srbije, koja će biti garant kvaliteta obrazovanja.

Ilustracija (Foto: Jamikorn Sooktaramorn/shutterstock.com)Ilustracija
Objekat od oko 800 m2 biće smješten u blizini sportskog centra Leje, nadomak atletske staze.


U okviru Akademije, planirano je 15 apartmana, kao i restorani, svlačionice, učionice...

- Djeci u ovom uzrastu ne treba trener, nego pedagog. Svi će početi od atletike, koja je osnova svih sportova, a stručnjaci će razmatrati predispozicije svakog učenika pojedinačno. Široka je lepeza sportova za koje će djeca moći da se opredijele - dodaje Kovačević.

Prva faza radova trebalo bi da bude gotova do kraja 2018, kako bi druga počela naredne godine.

- Lokalna samouprava, na čelu sa predsjednikom Opštine Vladimirom Gakom, prepoznala je u ovom projektu profitabinu, ali i društveno korisnu investiciju. Za završetak projekta sredstva su obezbjeđena, a ne sumnjamo da ćemo u narednom periodu pronaći i zaintersovane investitore i za prateću infrastrukturu. Ideja nam je da u narednom periodu u Inđiji razvijamo i sportski turizam - zaključuje naš sagovornik.

S.Š.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.