NavMenu

(1958.) Pola vijeka od nastanka štrumpfova

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 04.11.2008. 10:44
Komentari
Podeli

Oni su mali, plavi, najpoznatiji su patuljci poslije Snježanine ekipe i ove godine slave pola vijeka. Oni su Štrumpfovi.

Najstariji, Veliki Štrumpf ima, doduše, već 542 godine, ali ostatak bande, po priči star je 100 godina. U pola vijeka koliko postoje nebrojen broj djece proveo je sate ispred malih ekrana, upijajući nove avanture i njihovu vječnu bornu protiv Gargamela. Koliko je samo kinder jaja kupljeno u nadi da ćete izvući nekog Štrumpfa.

Plavo-bijeli patuljci prvi put su se pojavili 25. oktobra 1958. u belgijskom časopisu „Spirou“. Iako se njihova imena od države do države razlikuju, kod nas smo uživali uz avanture Velikog Štrumpfa, Štrumpfete, Kefala, Mrguda...

Stripovi Štrumpfova prevedeni su na 25 jezika. Postoje crtani filmovi o njima, a uskoro mali junaci treba da izađu i u 3D filmu na velikom platnu, kojim će se obilježiti njihov rođendan. Ukratko, može se reći da ne postoji osoba koja ne poznaje ova bića koja žive u kućama od gljiva negdje u nekoj šumi u Evropi.

Osim filma, najveća novost vezana za godišnjicu je najava modernizacije Štrumpfova – tačnije uvođenje novih žena u štrumpfovsko selo. Da li zbog optužbi da su plavci samci previše gay, ili zbog želje da se oni svide i modernoj djeci, Štrumpfeta tako dobija nekoliko sestara pa valjda među plavom ekipom neće biti toliko ljubomornih svađa.

Mnogi neznaju da Štrumpfovi dolaze iz Belgije. Pjer Culiford, odnosno Pejo, izmislio ih je u Briselu, prije nego što su se u u SAD producirali kao crtani filmovi i tako osvojili svijet.

Muzej stripova u belgijskom glavnom gradu, povodom 50 godina postojanja plavo-bijelih patuljaka, izumitelju je ovaj mjsec posvetio izložbu. Osim "Zida slavnih" s portretima najpoznatijih Štrumpfova i mnogim rijetkim figuricama, izloženo je i prvo izdanje "Štrumpfova" iz 1958. u kojem srednjovjekovni junaci stripova, Johan i Pirlo, dolaze u gradić gdje žive Štrumpfovi.

Tvorci crtanog filma pronašli su tokom godina magičnu formulu za uspjeh. Male šaljivdžije u svakoj prigodi priređuju nestašluke. Ali ako to situacija traži, onda se bratski drže zajedno. Pojedinačno su mali, ali zajedno su jaki. I to odlično funkcioniše kod djece jer prepoznaju taj motiv drugarstva i zajedništva. Pejo je svojim čitaocima htio prenijeti i vrijednost poput solidarnosti i tolerancije. Na prvi pogled svi izgledaju isto, mali i plavi, ali se razlikuju po karakteru ili po modnim detaljima. Ideju o likovima Pejo je dobio za vrijeme doručka. "Dodaj mi Štrumpfa" rekao je svom prijatelju Andreju Frankvinu Izumitelju lika Gasto iz jednog stripa, kada se nije mogao sjetiti kako se kaže slanik.

Na početku su Štrumpfovi bili sporedni likovi u jednom stripu. Međutim, ubrzo su uz Tima, Stripija, Fantasia i Taličnog Toma (sve belgijski stripovi) postali omiljeni likovi širom svijeta.

A porde toga što mali, plavi patuljci osvajaju dječija srca, oni pune i nečije novčanike. Na zvaničnom sajtu Štrumpfova piše da je u posljednje tri godine prodato oko 10 miliona kopija CD-ova sa Štrumpfovima.

Direktor IMPS kompanije, ovlašćene za davanje licenci za sve njihove produkte, kaže da se širom svijeta na Štrumpf artiklima do sada ostvario profit od pet milijardi američkih dolara. Samo u Evropi godišnja cifra iznosi između 5 i 12 miliona eura.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.