NavMenu

BiH neće imati troškova za izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd

Izvor: Indikator Četvrtak, 01.02.2018. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Autoput Sarajevo-Beograd neće ništa koštati Bosnu i Hercegovinu, jer će ga Turci izgraditi i kroz zaradu od autoputa vraćati kredit, kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović gostujući sinoć u emisiji Telering na RTRS-u, prenosi Indikator.

- Mislim da smo dobar posao napravili sa dvije trase preko Tuzle i Višegrada. Bio bi to sistem izgradi, koristi i vrati. BiH njen dio puta, Srbiji njen dio, bilo bi izgrađeno novih 350 kilometara. Turska je jako zainteresirana da izgradi put. Turci su prvaci svijeta u gradnji s obzirom na veličinu nacije, ali ovdje bi oni preuzeli našu radnu stranu, kredit i rizike, te bi tu autocestu koristili 20 do 30 godina i onda bi je vratili - pojasnio je Izetbegović.

Kazao je kako je plan da jedan krak autoputa ide iz Sarajeva, preko Zenice, Žepča, Tuzle, Bijeljine, prema autocesti Zagreb - Beograd, dok će drugi krak autoputa ići ili preko Goražda ravnicom, ili postojećom cestom preko Rogatice i Sokoca, što je nešto skuplje.


- Taj autoput bi povezao BiH sa Sandžakom, ali i sa Kosovom, Albanijom, Makedonijom, Turskom i tako dalje - pojasnio je Izetbegović.

U intervjuu za BHT Izetbegović je rekao da bi izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd mogla početi krajem ove godine.

Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko dogovorio je juče sa ministrom saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske Ahmetom Arslanom da u ponedjeljak, 5. februara, predstavnici Turske dođu u našu zemlju kako bi prezentirali njihovo viđenje projekta gradnje autoputa Sarajevo-Beograd i način finansiranja izgradnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.