Izvor: eKapija | Četvrtak, 01.02.2018.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Eko toplane preuzele grijanje u Banjaluci - Staroj toplani godišnje pola miliona maraka

(Foto: nikkytok/shutterstock.com)
Potpisivanjem ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, preduzeće Eko toplane Banjaluka u srijedu (31. januar 2018. godine) je preuzelo obavezu da za korišćenje kapaciteta stare toplane godišnje plaća 500.000 KM.

Dokumentom koji je usvojio gradski parlament, Eko toplane su preuzele obavezu da u toplifikacioni sistem, koji nije u njihovom vlasništvu godišnje uloži 1,5 mil KM, saopštio je RTRS.

Grad Banjaluka je 14. decembra prošle godine pokrenuo proces takozvanog istiskivanja malih acionara Toplane a.d. Banjaluka u zakonskim mogućnostima. Mali akcionari imali su mogućnost žalbe do 14. januara ove godine.

Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke, kaže da pred sobom ima rješenje Okružnog privrednog i Osnovnog suda u Banjaluci da se niko od malih akcionara nije žalio.

- U ovom momentu u samom CR imate evidentirane male akcionare, ali suštinski je jedini akcionar Toplane Grad Banjaluka. Kroz sedam do deset dana očekujem da će se ovaj postupak kompletno riješiti.

Amidžić dodaje da Grad štiti svoje interese, jer je u proteklih 11 godina u Toplanu uloženo oko 130 mil KM.

Osim toga, Skupština grada Banjaluka usvojila je na jučerašnjoj sjednici set odluka o rješavanju pitanja grijanja u Banjaluci. Usvojena je odluka o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, potom odluka o tarifnom sistemu, te odluka o povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti, saopšteno je na gradskom sajtu.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je naglasio da se ovim rješava decenijski problem grijanja u tom gradu i da će građani dobiti kvalitetno grijanje, po prihvatljivoj cijeni.

- Ova sjednica je finale posla koji radimo nešto manje od godinu dana i u rekordnom roku uspijevamo riješiti problem gradskog grijanja. U januaru prošle godine smo raspravljali o konceptu projekta, u maju smo donijeli odluku, u junu počeli gradnju, a sada smo donijeli odluku da preduzeće Eko toplane Banjaluka preuzima grijanje grada – rekao je Radojičić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.