Izvor: eKapija | Utorak, 30.01.2018.| 09:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stara toplana u Banjaluci ide pod zakup Eko toplana

(Foto: F.Schmidt/shutterstock.com)
Skupština akcionara banjalučke Toplane dala je 29. januara saglasnost na potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa novom Eko toplanom Banjaluka, a kojim je predviđeno da Toplana izda u zakup svoje kapacitete Eko toplani za 500.000 KM bez PDV-a na godišnjem nivou, saznaje portal Capital.

Ovakva odluka većinskog akcionara - Grada Banjaluka, naišla je na negodovanje malih akcionara koji najavljuju da će pokušati sudskim putem da je ospore, dok rukovodstvo grada tvrdi da je sve po zakonu i da malih akcionara u Toplani i nema.

Advokat Tanja Dukić Čičić, koja je na jučerašnjoj Skupštini akcionara zastupala četiri akcionara, rekla je za Capital da je prijedlog odluke objavljen, ali da akcionari do juče nisu znali ni šta se izdaje u zakup, ni po kojoj cijeni, ni na koji period, zbog čega je osporavala zakonitost samog saziva Skupštine.

- Osim toga predstavnik grada je i na samoj sjednici iznio izmjene i dopune ugovora i tad ga predstavio. Ugovor je obiman i sa pažnjom ga treba pročitati. Radnici su nezadovoljni, tvrde da je dato u zakup sve ono što je valjalo. Ništa od naših prigovora nije usvojeno, grad je glasao, iako smatramo da je sve to nezakonito i radnicima je sada jedino ostalo da svoja prava štite putem suda - kazala je Dukić Čičić.

S druge strane, zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić kaže da malih akcionara u Toplani praktično nema, jer je grad već pri kraju procesa potpunog preuzimanja ovog preduzeća.

- Pokrenut je proces prenosa akcija malih akcionara na većinskog akcionara. To je završeno 14. januara. S obzirom na to da niko nije pokrenuo tužbu, mi možemo da završimo taj proces. U međuvremenu, sazvana je Skupština akcionara, a mi još iz suda zvanično nismo dobili potvrdu da nema tužbi, tako da mali akcionari samo fizički nisu izbrisani iz Centralnog registra hartija od vrijednosti. U roku od deset dana Toplana će biti i zvanično u stoodstotnom vlasništvu grada, jer je taj proces završen - kazao je Amidžić.

On je istakao da se na zaključenje ugovora na tri mjeseca išlo zbog toga kako bi se mogle ispraviti određene manjkavosti, ukoliko bi se u tom periodu pojavile.

Kaže da nije predviđeno da Eko toplana koristi mazut i da su njeni kapaciteti dovoljni. Na pitanje zbog čega se onda uzimaju kapaciteti Toplane, Amidžić kaže da grad ima dva interesa.

- Stara Toplana ne može da ode u stečaj, jer bi to podrazumijevalo da bi sve obaveze za koje je garantvao grad, a njih ima više od 30 miliona, u jednom momentu došle gradu na naplatu. Osnovni razlog postojanja stare toplane je da grad može da servisira te obaveze i da mu ne stigne na naplatu sve u jednoj godini. Drugi razlog je nastojanje da se zadrži alternativni izvor grijanja - naglasio je on.

Iz prihoda koji će po osnovu zakupa Toplana ostvarivati, kaže da će se plaćati radnici koji ostanu, sudski sporovi u vezi sa naplatom potraživanja, reprogram struje i vode. Kazao je da bi želio da u Toplani ostane više od 20 radnika, ali da to zavisi od procenta naplate potraživanja po osnovu sudskih sporova.

Kako je ranije najavljeno Eko-toplana će u punom kapacitetu od 1. februara preuzeti grijanje grada. Većinski vlasnik Eko toplane sa 51% je firma IEE Banjaluka, dok je preostalih 49% u vlasništvu Grada Banjaluka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.