Izvor: eKapija | Utorak, 30.01.2018.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro početak izgradnje biorafinerije za celulozni etanol u Semberiji - RS potpisala protokol o saradnji sa firmama Timemedia i Goldwater

(Foto: Suzana Obradović)
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić u ponedjeljak (29. januara 2018. godine) je u Banjaluci sa predstavnicima kompanija Timemedia iz Višegrada i Goldwater iz Italije potpisao Protokol o saradnji na realizaciji projekta izgradnje biorafinerije za proizvodnju celuloznog etanola, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Đokić je istakao da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva pružiti punu podršku realizaciji ovog projekta i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Republika Srpska prepoznata kao poželjna i stabilna investiciona destinacija.

- Opredijeljeni smo da nastavimo voditi politiku koja investitorima nudi brojne podsticajne mjere i pružićemo podršku realizaciji ovog značajnog projekta kojim se podstiču investicije u energetici, te razvoj privrednih subjekata u Republici Srpskoj - rekao je ministar Đokić.

Ministar je naglasio da je ovaj projekat značajan i sa aspekta korištenja čiste energije, jer će realizacija istog obezbijediti zamjenu dijela fosilnih goriva gorivom iz obnovljivih izvora.

Predstavnici kompanija Timemedia i Goldwater izrazili su zadovoljstvo zbog potpisanog protokola o saradnji, ističući da u narednom periodu očekuju uspješnu saradnju.

Podsjećamo, u oktobru 2017. prezentovan je projekat i iskazana namjera da se sačini protokol o saradnji nakon čega bi kompanije Timemedia i Goldwater krenule u proceduru obezbjeđenja finansijskih i drugih sredstava za izgradnju biorafinerije u Semberiji, u kojoj prema procjenama, ima resursa za proizvodnju ovog goriva.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.