Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 29.01.2018.| 16:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Projekti za čvršće veze i podsticanje MSP - Usvojen program aktivnosti zajedničke privredne komore Zapadnog Balkana

Ilustrtacija (Foto: Edhar/shutterstock.com)
Upravni odbor Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, čiji je predsjednik Marko Čadež, usvojio je danas (29. januar 2018. godine) u Trstu program aktivnosti i projekata koji će ove godine realizovati privredne komore regiona, kao svoj doprinos čvršćem regionalnom povezivanju poslovnih zajednica, izgradnji zajedničkog tržišta bez barijera i regionalnog ekonomskog prostora podsticajnijeg za privređivanje kompanija sa Zapadnog Balkana i ulaganje investitora iz sveta, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

U fokusu ovogodišnjih aktivnosti Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma, odnosno zajedničke komore regiona sa sjedištem u Trstu, osim zalaganja za liberalizaciju kretanja robe, usluga, ljudi i kapitala i unapređenje regulatornog i investicionog okvira, biće projekti za razvoj i povećanje konkurentnosti, posebno malih i srednjih preduzeća.

Njima će se, između ostalog, obezbjediti bolji pristup izvorima finansiranja, lakše povezivanje, tehnološko osavremenjavanje, digitalna transformacija i umrežavanje kompanija, ali i podizanje kapaciteta i razvoj komorskih usluga za podršku MSP sektoru.

Svoj prvi zajednički proizvod – regionalnu online investicionu platformu namijenjenu potencijalnim investitorima u ekonomije regiona, zajednička privredna komora Zapadnog Balkana predstaviće već sljedećeg mjeseca u Londonu, na Investicionom forumu posvećenom Zapadnom Balkanu. Ova platforma obezbjediće na jednom mjestu sve informacije o važećim zakonima i drugim propisima, finansijskim i drugim podsticajima za ulaganja, kapacitetima tržišta, dobavljačima na koje mogu da računaju kompanije koje se odluče za poslovanje u regionu.

Zajednička privredna komora Zapadnog Balkana, kao informativni i razvojni punkt komorskih aktivnosti i inicijativa, svoje resurse usmjeriće ka podršci jačanju kapaciteta i unapređenju konkurentnosti kompanija - članica za povećanje proizvodnje, izvoza i pametan rast, stvaranje regionalnih dobavljačkih lanaca, objedinjeni nastup na međunarodnom tržištu...

Zastupanjem interesa poslovne zajednice u dijalogu sa vladama regiona insistiraće na otklanjanju prepreka, pojednostavljivanju administrativnih procedura, usaglašavanju propisa, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, sinhronizovanju rada carina i inspekcija... To će kompanijama omogućiti da prošire svoje male nacionalne prostore za poslovanje na veće - zajedničko, regionalno tržište, da rade brže, efikasnije i što bolje se pripreme za izlazak na jedinstveno tržište EU, zaključeno je na današnjem sastanku u sjedištu Zajedničke komore regiona.

Poslovna zajednica regiona nema dilemu da su čvršće regionalne integracije, izgradnja zajedničkog tržišta i unapređenje zajedničkog privrednog okruženja, kroz sprovođenje mjera za Višegodišnji akcioni plan za regionalno ekonomsko područje, preduslov bržeg rasta i razvoja zapadnobalkanskih ekonomija i da to mora biti najviši prioritet i u ekonomskim i u političkim agendama na Zapadnom Balkanu, dodaje se u saopštenju Privredne komore Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.