NavMenu

Udruženje ekonomista RS organizovalo okrugli sto o izazovima revizorske profesije: Upitna objektivnost komercijalne revizije

Izvor: Nezavisne novine Petak, 31.10.2008. 09:07
Komentari
Podeli

Komercijalne revizorske kuće u RS mahom daju pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje preduzeća, što stvara sumnju u njihovu objektivnost i profesionalnost.

Ocijenjeno je to na jučerašnjem okruglom stolu "Izazovi računovodstvene i revizorske profesije u aktuelnim uslovima poslovanja - mogućnost i ograničenja", koji je u Banjoj Luci organizovalo Udruženje ekonomista RS - SWOT.

Darko Lakić, pomoćnik direktora Banjalučke berze, ukazao je da su revizori u 70 odsto slučajeva davali pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje koje su im dostavila akcionarska društva, dok je svega četiri odsto ocjena bilo negativno. U ostalim slučajevima, kako je napomenuo, revizori su davali uzdržana mišljenja ili ih nisu davali. Lakić je, takođe, naglasio da skoro 400 listiranih kompanija Banjalučkoj berzi uopšte nije ni dostavilo svoje revizorske izvještaje, odnosno 80 odsto onih koja su to bila u obavezi.

Ranko Travar, direktor revizorske kuće "Deloitte" iz Banja Luke, ocijenio je nerealnim da u postojećem privrednom ambijentu bude suviše pozitivnih revizorskih izvještaja. On je rekao da bi odgovore na otvorena pitanja trebalo da da institut, koji će, prema nacrtu novog zakona o reviziji, kontrolisati kvalitet rada revizora.

"U ovoj oblasti je prisutan i damping cijena, jer neke kuće svoje usluge u složenim velikim preduzećima naplaćuju svega od 5.000 do 10.000 KM, čime se devalvira i struka i kvalitet revizije", istakao je Travar.

Boško Čeko, glavni revizor javnog sektora RS, izjavio je da se u svom radu suočavao sa slučajevima da su komercijalne revizorske kuće davale pozitivno mišljenje o radu kontrolisanih javnih kompanija, iako su one zapravo bile u velikim gubicima i dugovima.

"Postoje revizorske kuće sa svega jednim ili dva revizora, a koje u kratkom periodu urade dvadesetak revizija, što je nemoguće", ocijenio je Čeko.

On je naveo i primjer jednog direktora komercijalne revizorske kuće koji mu se žalio da ga klijent ucjenjuje da mora pozitivno ocijeniti njegov rad ako želi dobiti novac za odrađeni posao.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS, kazao je da je okrugli sto organizovan kako bi stručnoj javnosti dali priliku da iznese mišljenje o novoj zakonskoj regulativi u oblasti revizije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.