Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 29.01.2018.| 11:50

Opština Ilijaš širi Industrijsku zonu Luke za više od 11.000 m2 - Nove firme donose kapital vrijedan 15 mil KM

Industrijska zona Luke
Opština Ilijaš planira da u narednom periodu proširi Industrijsku zonu Luke tako što će otkupiti zemljište površine 11.603 m2. Na taj način obezbijediće četiri nove lokacije za izgradnju proizvodnih pogona, što bi trebalo da donese investicije vrijedne 15 mil KM, rečeno je za eKapiju iz Opštine Ilijaš.

U cilju sprovođenja tog plana, načelnik opštine Akif Fazlić je nedavno sa predstavnicima Ministarstva privrede KS potpisao Sporazum o sufinansiranju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u Industrijskoj zoni Luke.

- Ovim sporazumom Ministarstvo je preuzelo obavezu da navedene aktivnosti sufinansira sa 245.000 KM, a preostali dio će se finansirati iz budžeta Opštine Ilijaš. Opština će provesti postupak eksproprijacije zemljišta u cilju proširenja obuhvata industrijske zone.

Kako su nam rekli u Opštini Ilijaš, nakon toga slijedi uređenje putne infrastrukture i vodovodne i kanalizacione mreže, te rad na promociji zone kako bi se privukli novi ulagači. Navode da već postoje firme koje su zainteresovane za pokretanje proizvodnje.

- Prema podacima Službe za privredu i finansije, tokom 2017. u oblasti industrijske proizvodnje namjeru da investiraju ili reinvestiraju na području opštine Ilijaš je iskazalo 10 proizvodnih subjekata. Od ovog broja kao naročito značajne izdvajamo najavljene investicije Željezare Ilijaš, firmi Limsar Ilijaš, Cloudit Sarajevo, Imtec Ilijaš, Lamers Vogošća, Colak Ilijaš, kao i preduzeća Muhić trans Sarajevo - kažu u Opštini Ilijaš.

U opštini dodaju da prema podacima koje su prikupili u kontaktu sa investitorima, tokom 2018. očekuju zaposlenje minimalno 150 ljudi.

- Procjenjujemo da će ukupne investicije ili reinvesticije navedenih subjekata iznositi više od 15 mil KM, a pretežno će se ulagati u metalurško-metalsku i drvnu industriju, te industriju papira i papirne ambalaže. Osim navedenih investicija koje će osigurati značajan broj novih radnih mjesta, očekujemo i investicije u oblasti turizma (izgradnja apartmanskih naselja) i proizvodnje električne energije (izgradnja mini hidroelektrana).

Iz Opštine Ilijaš poručuju da će se kupovina novih parcela vršiti isključivo putem javnog poziva - licitacije, tako da svi investitori imaju isti tretman i jednaku mogućnost da dođu do zemljišta.

Ukupna površina industrijske zone Luke iznosi 16,56 hektara, a sada je iskorišćeno oko 36,7%, odnosno 6,08 hektara. U Opštini Ilijaš kažu da je ukupan broj planiranih parcela 48.

U industrijskoj zoni sada posluje sedam firmi i to AMA Adriatic, Sacom, Wood team, Edas, Superior group, Ezio inox i Lamers. U toku je i izgradnja pogona firme CloudIT.

Dvanaest podsticajih mjera

Inače, Opština Ilijaš aktivno radi na podsticajnim mjerama za privrednike, kako bi privukla što više investicija, a trenutno provodi 12 takvih mjera.

- Neke od njih su podsticaj privrednim subjektima koji posluju na teritoriji opštine Ilijaš, a odnosi na sufinansiranje učešća na domaćim i međunarodnim sajmovima. Potom, umanjenje rente za izgradnju proizvodnih kapaciteta na teritoriji opštine za 20% i mogućnost plaćanja na rate. Takođe, u oblasti animalne proizvodnje nudimo novčanu podršku poljoprivrednicima - kažu u Opštini Ilijaš.

Osim toga, ova opština ima program podsticaja za pokretanje proizvodnje kroz sufinansiranje troškova rente i uređenja građevinskog zemljišta, iako ovaj program još nije definisan za 2018. godinu.

Opština Ilijaš je tako u decembru prošle godine potpisala pojedinačne ugovore o podsticajima te vrste sa dvije firme - CloudIT i Limsar. Projekat je kreiran u saradnji sa Opštinom Vogošća.

- Ove dvije firme su prve ispunile uslove i za njih je ukupno obezbjeđeno oko 195.000 KM. Firma CloudIT ranije je kupila zemljište i sada gradi moderan arhivski objekat sa pogonom za preradu i proizvodnju sirovine za reciklirani papir. Firma Limsar kupila je zemljište i planira otvaranje pogona u kome će proizvoditi aluminijumsku i PVC stolariju, te limarsku galanteriju.

Od ove godine Opština planira ući i u realizaciju programa sufinansiranja kamata prema lokalnim privrednicima, radi podrške u sprovođenju investicija i povećanju obima proizvodnje, izvoza i zaposlenosti.

V. Dž.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.