NavMenu

Novo preduzeće Srpski tok gradiće gasovod od Bugarske do Srbije?

Izvor: eKapija Nedjelja, 28.01.2018. 15:15
Komentari
Podeli
(Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)
Preduzeće Južni tok (South Stream Serbia) koje je bilo formirano zbog projekta istoimenog gasovoda kroz Srbiju, uskoro će biti preimenovano u Srpski tok i sa novim imenom gradiće trasu za gas od Bugarske do Srbije, piše Blic.

Izvor lista navodi da su preimenovanje kompanije, kao i njeni novi zadaci, dogovoreni između državnog rukovodstva Srbije i Rusije.

Sagovornik lista napominje da će i ruski Gazprom izdvojiti određena sredstva za podršku firme Srpski tok, a procjene su da bi gasovod kroz Srbiju koštao nešto više od 100 mil EUR. Dodaje da će se zbog ovakvih planova preduzeće Srbijagas zadužiti kratkoročnim kreditom od 15 mil EUR, a taj novac je namijenjen za dodatno uvećanje kapitala.

Tako će umjesto gašenja kompanije, koja je fomirana 2011. zajedno sa ruskim Gazpromom zbog izgradnje južnog toka, ona biti finansijski osnažena i ponovo aktivirana.

Drugim riječima, piše list, Srpski tok će se pojaviti u svojstvu glavnog izvođača radova druge trase gasovoda Turskog toka, odakle bi od 2019. godine trebalo da se Srbija snabdijeva gasom.


Iz srpskog čvorišta gas koji prolazi ispod Crnog mora će se isporučivati i za druge zemlje jugoistočne Evrope, jer ukrajinska trasa više neće biti u funckiji.

Iz Srbijagasa nisu željeli zvanično da komentarišu saznanja Blica, dok stručnjaci tvrde da je dobro što se pokreću aktivnosti kako bi se izgradio alternativni gasovod, prenosi Blic.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.