Izvor: eKapija | Nedjelja, 28.01.2018.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od 2014. udvostručen izvoz oružja i municije iz BiH

(Foto: Tyler McKay/shutterstock.com)
Izvoz oružja i municije iz BiH je više nego udvostručen od 2014. godine, a samo prošle godine je porastao za preko 20 mil KM, piše BiznisInfo.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz oružja i municije lani je iznosio oko 194 mil KM, dok je 2014. bio 92 mil KM. Većina kompanija iz namjenske industrije smještena je u Federaciji, pa se najveći dio izvoza odnosi upravo na ovaj entitet.

Kako je BiznisInfo nedavno pisao, proizvodnja u namjenskoj industriji FBiH odvija u 14 preduzeća u kojima je zaposleno oko 3.500 radnika, a proizvodi se izvoze u više od 54 zemlje svijeta. Glavna izvozna tržišta su Saudijska Arabija, Egipat, SAD, Pakistan, Bugarska, Malezija, Srbija, Afganistan, Švicarska i Angola.

BiH izvozi municiju raznih kalibara, gdje su lideri firme poput Igmana i Pretisa.

Tek nedavno je počeo snažniji razvoj oružja, poput prve haubice iz BiH koju je razvila firma BNT-Tvornica mašina i hidraulike Travnik, ili prve puške koju je proizvela goraždanska firma AC-Unity.

Za početkak ove godine najavljeno je i formiranje nove fabrike vojne industrije u Vogošći, čiji su investitori Vlada FBiH i nekoliko postojećih bosanskohercegovačkih kompanija iz ove oblasti, piše BiznisInfo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.