NavMenu

Vlada FBiH: Uskoro Prednacrt strategije upošljavanja

Izvor: Vlada FBiH Četvrtak, 30.10.2008. 11:54
Komentari
Podeli

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković, federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević i savjetnik federalnog premijera Radovan Vignjević primili su 30.10.2008. godine predstavnike Centra civilnih inicijativa (CCI) Bosne i Hercegovine - menadžera programa Asmira Ćilimkovića i menadžera monitoring tima Ivicu Ćavara.

Današnji razgovor bio je posvećen realiziranju Strategije upošljavanja u Federaciji BiH, koju CCI ocjenjuje kao aktivnost koja je u samom vrhu prioriteta Vlade FBiH. Također, bilo je riječi i o ulozi civilnog društva u provedbi ovog bitnog projekta.

Prema riječima premijera Brankovića, Strategije upošljavanja će se, u prvom čitanju, na sjednici Vlade FBiH naći do konca sljedećeg mjeseca, nakon što se o njemu izjasne i organizacije koje zastupaju interese civilnog društva, te partneri u Ekonomsko-socijalnom vijeću za FBiH.

- Vlada, međutim, nije čekala donošenje Strategije kao formalnog, ali i nužnog dokumenta, već je kroz brojne aktivnosti utjecala na povećanje broja zaposlenih - kazao je premijer, ilustrirajući to pokazateljem o 480.000 danas uposlenih u FBiH, naspram 400.000, koliko ih je bilo početkom mandata Vlade kojoj je na čelu.

Dodao je kako je rasprava o upošljavanju, u biti, rasprava o investicijama i suzbijanju neformalnog sektora u ekonomiji.

U izradu prednacrta Strategije uključena su gotovo sva federalna ministarstva, udruge poslodavaca i kantoni, kako bi krajnji rezultat bio dokument koji će problem sagledati sa svih strana, ali i biti provodiv u praksi.

Ministar Jelečević je istaknuo kako se nova radna mjesta stalno otvaraju kroz projekte federalnih ministarstava koja se bave ekonomskim, socijalnim i razvojnim pitanjima. On je, pak, upozorio na činjenicu kako stanje u nekim drugim oblastima, poput obrazovanja, također, može imati negativan odraz na broj uposlenih, misleći pri tome na produciranje kadrova za koje jednostavno nema interesa na tržištu rada.

Predstavnici CCI-ja BiH ponudili su Federalnoj vladi svu pomoć koju mogu pružiti u pripremi i provedbi Strategije, obzirom na to što je, kroz sva ispitivanja javnog mnijenja, istaknuto kako je upošljavanje najveći problem u društvu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.