Izvor: eKapija | Petak, 26.01.2018.| 11:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2017 - Investicije u oblasti SPORTA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: sumire8/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2017. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru SPORT.

Kada se pogleda naša lista investicija u sport, koja i nije toliko duga s obzirom na to da se radi o periodu od 12 mjeseci, jasno je da projekti i planovi postoje, ali i da njihova realizacija ne ide zadovoljavajućom dinamikom.

Planirana rekonstrukciji najvećeg stadiona u BiH - Koševo, o kojoj se već godinama priča i koja je u prošloj retrospektivi ulaganja u sport zauzela lidersku poziciju, u ovoj se nije ni našla, što nam jasno govori da se u 2017. malo radilo na realizaciji ovog projekta. Ipak, pomak je napravljen početkom ove godine kada je raspisan međunarodni javni poziv za modernizaciju stadiona Koševo. Predidejno rješenje predstavljeno javnosti krajem 2016. godine, koje predviđa radove vrijedne 100 mil EUR, još čeka buduće investitore.

Dok čekaju modernizaciju stadiona Koševo, čelnici FK Sarajevo odlučili su da klubu obezbjede vlastiti stadion, pa je u prošloj godini predstavljen projekat Sarajevo Arena vrijedan 20 mil EUR. Takođe, dobra vijest iz prošle godine je da će Plivački klub Leotar sa izgradnjom zatvorenog olimpijskog bazena u Trebinju dobiti adekvatne uslove za treniranje i u zimskom periodu.

Sportski centri i tereni visokih standarda su najavljeni, a mi se nadamo da naši sportisti neće dugo čekati na njihovu realizaciju čime bi, napokon, dobili adekvatne uslove za treniranja i takmičenja.

Dok se to ne desi, predstavljamo vam ovogodišnju listu.

Ubjedljivo prvo mjesto naše retrospektive investicija u sport zauzima projekat novog stadiona Fudbalskog kluba Sarajevo vrijedan 20 mil EUR. Kapacitet budućeg stadiona Sarajevo Arena trebalo bi da bude oko 14.600 sjedećih mjesta, a projekrom je predviđeno da se u sklopu stadiona izgrade i dodatni sadržaji, poput VIP lože, hotela sa 100 soba na tri sprata, te dodatne komercijalne prostorije i savremena sportska klinika. U planu je i podzemna garaža, a sve u skladu sa UEFA 4 kategorijom za stadione.

Čelnici kluba intenzivno rade na pronalaženju investitora i odgovarajuće lokacije za Sarajevo Arenu, rekli su za eKapiju iz FK Sarajevo prilikom predstavljanja projekta sredinom prošle godine.

Sarajevo Arena
- U razgovorima smo sa predstavnicima lokalne vlasti. Velika energija sa naše strane postoji i naš ambiciozan cilj jeste da sezonu 2020/2021 igramo na novom stadionu - rekao je tada za naš portal predsjednik Skupštine FK Sarajevo Valentin Ilievski.

Drugoplasirana vijest je da Trebinje dobija zatvoreni olimpijski bazen. Vrijednost cjelokupne investicije je oko 10 mil KM, a projektom je predviđena izgradnja objekta ukupne površine 5.000 m2 u sklopu kojeg će biti bazeni od 50 i 25 metara, poslovni dio i restoran, zatim gledalište za oko 600 posjetilaca, te sobe i apartmani.

Ovom investicijom lokalni Plivački klub Leotar će po prvi put dobiti adekvatne uslove za treniranje i u zimskom periodu. Investitor projekta je preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), dok radove izvodi konzorcijumom Integra inženjering iz Banjaluke i Herc gradnja iz Bileće.

Prema riječima Slobodana Ratkovića, šefa službe za nadzor u Hidroelektranama na Trebišnjici, do sada je završeno 80% građevinskih radova, a predviđeno je da sve bude završen do jeseni ove godine.

Projekat budućeg stadiona Grbavica zauzima treću poziciju naše liste. Projektom predstavljenim na sjednici FK Željezničar u februaru 2017. predviđena je modernizacija istočne i južne tribine.

Istočna tribina završena je u martu prošle godine i njen kapacitet je 4.650 sjedećih mjesta, dok bi početak izgradnje nove južne tribine vrijedne 5,5 mil KM trebalo da počne uskoro. Buduća južna tribina imaće kapacitet od 5.000 preklopnih stolica. U sklopu tribine biće izgrađeno i 902 m2 poslovnih prostora, tačnije bife, sauna, te velnes i fitnes centar koji će koristiti sve selekcije FK Željezničar, ali će se koristiti i u komercijalne svrhe.

FK Željezničar planira u maju ove godine da krene i rekonstrukciju glavnog terena na stadionu Grbavica, te su nedavno raspisali javni poziv za izvođača radova.

Dobra vijest je da je potreba za za sportskim dvoranama sve veća, te da lokalne vlasti rade nešto po tom pitanju. U prilog tome je činjenica da Grad Banjaluka planira da izdvoji 800.000 KM kako bi nekadašnji Šoping centar rekonstruisala u sportsku dvoranu. Ova vijest je zasluženo zauzela četvrto mjesto.

Naše čitaoce interesovao je i novi sportski centar vrijedan 50 mil EUR koji je planiran između Delta planeta i Kampusa u Banjaluci, te je ova vijest petoplasirana na našoj listi. Prema idejnom rješenju projekta, radi se o centralnom fudbalskom stadionu kapaciteta od 30.000 mjesta, dva pomoćna fudbalska terena od kojih bi jedan imao atletsku stazu, kompleks teniskih terena i terene za košarku i odbojku, a cijeli kompleks bi trebalo da se prostire na 204.170 m2.

Sportski centar Čajuša
Šestu poziciju zauzima budući sportski centar Čajuša u Kupresu sa šest nogometnih terena, te terenima za tenis, rukomet i druge sportove. Predviđeno je da će cijeli projekat izgradnje svih terena sa kompletnom infrastrukturom i sadržajima koštati 10 mil KM, a što će trajati najmanje 4 do 5 godina.

Izgradnjom ovih terena na Kupresu, visinske pripreme na 1.200 metara moći će istovremeno obavjati 10 klubova sa 300 igrača.

Još jedan projekat fudbalskog stadiona našao se na listi retrospektive investicija u sport. Sedmo mjesto zauzeo je budući izgled stadiona FK Velež u Mostaru. Prema projektu predviđena je rekonstrukcija i natkrivanje centralne i zapadne tribine.

Osmoplasirana je vijest da košarkaš Jusuf Nurkić planira gradnju sportsko-rekreativnog centra na Koševskom brdu za koji je Općina Centar obezbijedila lokaciju. Predvišeno je da budući centar ima površinu od 2.650 m2 sa minimalno 40 parking mjesta.

Vijest da je u Livnu planirana izgradnju bazena i sportskih terena, takođe se našla na našoj listi i to na devetoj poziciji. Opština Livno je u avgustu 2017. raspisala tender za izradu idejnog rješenja Sportsko-rekreacionog centra Zgona, a u tenderskoj dokumentaciji stoji da se idejnim rješenjem treba predvidjeti izgradnja fudbalskog terena s vještačkom podlogom, bazena za odrasle, zatim teniskog terena, kao i terena za odbojku, košarku i rukomet.

Posljednja dva mjesta naše liste pripadaju vijestima da je počela izgradnja istočne tribine na stadionu Tušanj u Tuzli, te da je nastavljena izgradnja sportske dvorane u Gradišci.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SPORTA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji INDUSTRIJA, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, NEKRETNINE, KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA, ZDRAVSTVO, TURIZAM, TELEKOMUNIKACIJE i IT, EKOLOGIJA,TRGOVINSKI CENTRI i SAOBRAĆAJ?

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.