Izvor: Klix | Petak, 26.01.2018.| 08:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UKC Tuzla dobija prvo javno odjeljenje za vještačku oplodnju u BiH

(Foto: Halfpoint/shutterstock.com)
Kako bi se riješio problem pada nataliteta na području Tuzlanskog kantona (TK), Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja i resorno ministarstvo u finansijskom planu za 2018. predvidjeli su osnivanje odjeljenja za medicinski potpomognutu oplodnju na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) u Tuzli.

Riječ je o prvom odjeljenju ovakve vrste koje se osniva u javnoj zdravstvenoj ustanovi u BiH, a prve pacijentice metodi takozvane vještačke oplodnje trebale bi biti podvrgnute do kraja ove godine.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić za Klix.ba je kazao da su za rad u ovom odjeljenju predviđena dva subspecijalizanta iz oblasti medicinski potpomognute oplodnje, a koji su već bili na usavršavanju u Sloveniji.

- Oni su uz našu finansijsku pomoć spremni da uđu u jedan projekat koji će biti prvo javno odjeljenje u BiH. S osnivanjem ovog odjeljenja ići će se ka tome da broj rođene djece bude što veći. Usluge ovog odjeljenja će moći koristiti svi pacijenti iz BiH, odnosno moći će dolaziti i pacijenti iz drugih kantona uz potpisane ugovore između zdravstvenih fondova - pojasnio je Hadžiefendić.

Istakao je i da je riječ o izuzetno složenom projektu koji osim finansijskih sredstava zahtjeva i dodatnu opremu i edukacije, ne samo ljekara, već i pomoćnog osoblja, odnosno medicinskih sestara i tehničara.

S druge strane, Ministarstvo zdravstva TK i Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja i u ovoj godini nastavljaju s programom sufinansiranja medicinski potpomognute oplodnje kod parova na području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH koji imaju potrebu za ovakvom zdravstvenom uslugom. Za ovu namjenu osigurano je 350.000 KM. Parovi koji se na zasnivanje potomstva odluče putem vještačke oplodnje za prvi pokušaj će dobiti 3.000 KM, a za drugi 2.000 KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.