NavMenu

Naftaši u RS već digli cijene goriva - Novo poskupljenje zbog akciza od 1. februara

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 25.01.2018. 11:35
Komentari
Podeli
(Foto: Maria Sbytova/shutterstock.com)
Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj već je juče (24. januara 2018. godine) poskupjelo za pet feninga usljed rasta cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, koja je dostigla 70 USD po barelu.

- Važno je napomenuti da su distributeri nafte i naftnih derivata u RS imali osnov za povećanje cijena za oko 10%, koliko je od 2. januara rasla cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, ali da su minimalno povećali cijenu goriva na uštrb svoje marže - obrazložio je Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske.

Navodi da je u pitanju usklađivanje sa cijenama sirove nafte na svjetskom tržištu.

Ova vijest nije obradovala vozače, koje tek očekuje veće povećanje cijena goriva zbog akciza.

- Izmijenjeni Zakon o akcizama počinje s primjenom 1. februara, kada će cijena goriva dodatno biti povišena za 18 feninga po litru, koji idu direktno državi - istakao je Berak.

Prema riječima Bećira Čengića, člana Odbora Udruženja naftaša Federacije BiH, cijene goriva u ovom entitetu nisu zasad porasle, ali će poskupljenje doći s početkom sljedećeg mjeseca.

I s nekoliko pumpi u FBiH tvrde da do rasta cijena zasad nije došlo.

(Foto: Pix One/shutterstock.com)
Iz Udruženja za zaštitu potrošača Don iz Prijedora navode da su potrošači nemoćni kad su poskupljenja u pitanju.

- Možemo jedino da apelujemo na proizvođače i trgovce da ne koriste trenutnu situaciju kao izgovor za ranije poskupljenje - navodi Zoran Petoš, koordinator za rad s potrošačima u ovom udruženju.


Glas podsjeća, Predstavnički dom BiH 15. decembra 2017. usvojio je po hitnom postupku set zakona o akcizama, kojim se za 15 feninga po litru goriva povećava putarina te akcize na biogoriva i biotečnosti, a počeće se primjenjivati od 1. februara.

U udruženjima potrošača su ubijeđeni da će doći do lančanog rasta cijena.

- Ne tako davno cijene goriva su bile oko 2,30 KM po litru, a cijene hljeba i ostalih namirnica bile su iste kao sada, pa čak i niže. Sigurno da proizvođači imaju troškove prevoza i goriva, ali ako akciza raste za 15 feninga plus PDV ne mogu to bukvalno prenositi na cijene osnovnih životnih namirnica - smatra Petoš.

Kako su rekli za Glas na banjalučkim benzinskim pumpama, cijene goriva su skočile za 5 feninga juče ujutro i sada bezolovno gorivo, odnosno BMB 98 košta 2,09 KM, a BMB 95 1,94 KM.

Cijena eurodizela 4 je 1,94 KM po litru, dok eurodizel 5 košta 1,96 KM. Nova cijena plina iznosi 0,85 KM po litri.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.