Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 25.01.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Godišnje u BiH umre 10.000 ljudi zbog zagađenja zraka - Nekoliko ambasada podržalo akciju "Pričajmo o vazduhu"

(Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u BiH od posljedica zagađenosti vazduha svake godine umre oko 10.000 ljudi, izjavio je u srijedu (24. januara 2018. godine) u Sarajevu ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg.

Hagelberg je otvarajući manifestaciju "Pričajmo o vazduhu" rekao da bi u BiH, kada bi se uvele sveobuhvatne promjene u zaštiti životne sredine, umjesto 10.000, bilo 16 smrtnih slučajeva godišnje.

- Ako uzmemo u obzir da bi se svake godine, ukoliko bi se situacija promijenila, mogla sačuvati 9.984 života, da bi jedna četvrtina stanovnika BiH duže živjela i da bismo svi živjeli u zdravijem okruženju, ne razumijem zašto ovo pitanje nije prioritet u ovoj zemlji - naveo je švedski ambasador.

Hagelberg smatra da je aspekt zdravlja najvažniji, ali da treba uzeti u obzir i ekonomsku situaciju, jer se smatra da bi bruto domaći proizvod (BDP) BiH za 21% bio bolji, ako bi se poboljšala situacija sa kvalitetom vazduha.

Prema njegovim riječima, poboljšanje kvaliteta vazduha tijesno je i u vezi sa ispunjavanjem zahtjeva za pristupanje BiH u EU.

- Iako još nema nikakvih najava o tome, iskreno se nadam da će pitanje zagađenosti vazduha biti jedna od glavnih tema u predstojećoj predizbornoj kampanji u BiH - istakao je Hagelberg.

On je dodao da je Švedska prije dva dana produžila projekat energetske efikasnosti koji sprovodi UNDP u BiH, za koji je izdvojeno dodatnih 4 mil EUR, te da je juče u Sarajevu pokrenut još jedan projekat koji sprovodi švedska agencija za zaštitu životne sredine (SEPA).

Hagelberg je najavio da će narednih dana fasada zgrade Ambasade Švedske u Sarajevu biti osvijetljena različitim bojama, u zavisnosti od zagađenja vazduha.

On je pojasnio da će smeđa i lila boja označavati opasan nivo zagađenja, narandžasta - opasan nivo za osjetljive ljude i djecu, crvena - veoma opasan nivo zagađenja za sve, žuta - nešto bolji kvalitet, dok će zelena boja označavati priihvatljiv kvalitet vazduha.

Akcija "Pričajmo o vazduhu" pokrenuta je kako bi se podigla svijest o zagađenju vazduha u BiH i uključila u dijalog građane, civilno društvo, političare i međunarodnu zajednicu.

Švedska agencija za zaštitu životne sredine započela je dugoročni projekat kojim će ojačati kapacitete i ulaganja u poboljšanje procjene kvaliteta vazduha, te njegovog monitoringa i upravljanja, a u saradnji sa relevantnim ministarstvima i institucijama, uključujući Hidrometeorološke institute u BiH.

Ambasada Švedske u partnerstvu sa Regionalnim centrom za životnu sredinu u BiH (REC), pomaže organizacije civilnog društva koje se bave životnom sredinom kako bi se pojačalo učešće u propagiranju te teme, kao i procesu donošenja odluka u oblasti zaštite životne sredine, uključujući zagađenje vazduha.

Osim Hagelberga, podršku kampanji "Pričajmo o vazuhu" pružili su predstavnici nadležnih institucija u Republici Srpskoj i FBiH, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, ambasadori Italije, Slovačke, Njemačke, Švajcarske, Norveške, zamjenik ambasadora Japana, te zamjenik šefa misije Ambasade SAD u BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.