Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.01.2018.| 08:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grad Sarajevo želi restauraciju stare željezničke stanice na Bistriku

Sarajevo (Foto: M DOGAN/shutterstock.com)
Grad Sarajevo je prije nekoliko mjeseci pokrenuo inicijativu da se vidi u u kojem je pravnom statusu stara bistrička stanica u cilju da se ista restaurira, prenosi Sarajevo-construction pozivajući se na Index.

- Obratili smo se Vladi FBiH kao vlasniku Željeznica Federacije u čijoj je nadležnosti bila i bistrička stanica. Dobili pozitivnu saglasnost i Vlade i Željeznica da krenemo u proces obnavljanja stare bistričke stanice, jer je ona posljednjih godina proglašena nacionalnim spomenikom - rekao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Nakon toga čelnici Grada Sarajeva su detaljno ušli u sagledavanje imovinsko-pravnih odnosa u samom objektu.

- Vidjeli smo da su objekti unutar same bistričke stanice otkupljeni u većem dijelu i da ćemo morati iznaći rješenje za trajno zbrinjavanje vlasnika postojećih objekata. Sama bistrička stanica, naravno, nije dovoljno uslovna za život i smatramo da bi trebali pitanje smještaja tih stanovnika trajno riješiti i pruštiti im kvalitetniji život, a sam prostor prelijepe stare bistričke stanice renovirati i obnoviti - rekao je Skaka.

Firma Urbing, koja radi restauriranje velelepnih objekata, dala je osnovni koncept idejnog rješenja kako bi to mogli biti urađeno.

- U saradnji sa direktoricom Zavoda za zaštitu spomenika došli smo do originalnih snimaka i skica kada se radila bistrička stanica, tako da smo u ovom trenutku u fazi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i pokušaja traženja najboljih alternativa za smještanje stanovnika bistričke stanice - rekao je Skaka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.