NavMenu

RETROSPEKTIVA 2017 - Investicije u oblasti TRGOVINSKIH CENTARA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Petak, 26.01.2018. 12:03
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2017. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru TRGOVINSKI CENTRI.

Vijest koja je obilježila 2017. na ovom polju je početak izgradnje najvećeg tržnog centra u BiH - Delta Planeta u Banjaluci. Od pompezne najave unazad dvije godine da Banjaluka dobija tri šoping mola u koja će ulagati Delta Holding, Bingo i Ideal-kompani zajedno sa Tropicom, jedino je beogradska kompanija ušla u realizaciju. Kamen temeljac za Deltin tržni centar postavljen je krajem jula prošle godine. Osim što će biti uloženo čak 70 mil EUR i zaposleno 2.500 ljudi, vijest je značajna i zbog činjenice da se na trgovinski objekat ovog tipa u tom gradu čekalo godinama.

Svoju dominaciju među domaćim trgovinskim lancima, Bingo je nastavio i u 2017. godini. Ulagalo se u gradove širom BiH, bilo je preuzimanja trgovinskih objekata i otvaranja novih, a dalje širenje je u fokusu tuzlanske kompanije i u 2018.

Problemi u koje je zapao Agrokor su uzdrmali region prošle godine. To se odrazilo na poslovanje Konzuma i drugih kompanija u BiH, pa su trgovine koje je prilikom kupovine Mercatora u BiH preuzeo Konzum ponovo postale dio mreže slovenačkog trgovinskog lanca. Najnovija vijest je da su Sarajevski kiseljak i Ledo dokapitalizovali Konzum u BiH, čime je smanjen dug prema dobavljačima.

Evo i pregleda onoga što ste najvište čitali tokom 2017!

Visoku prvu poziciju očekivano drži tržni centar kompanije Delta Real Estate u Banjaluci. Osim što će svojom površinom od 62.500 m2 biti najveći u BiH, ujedno je i najveća investicije te kompanije u 2017. godini.

Tržni centar Delta Planet dovešće poznate svjetske brendove u Banjaluku, a mnogi od njih će se prvi put predstaviti na ovom tržištu. Dio kompleksa biće i bioskop na 1.500 m2 sa pet sala i najmodernijom tehnologijom, supermarket, restorani, kao i 1.000 parking mjesta.

Projekat tržnog centra Delta u BanjaluciProjekat tržnog centra Delta u Banjaluci
Otvaranje je planirano na jesen 2018. godine.

Na drugo mjesto vinula se kompanija Bingo sa planiranim i realizovanim investicijama tokom 2017. Najviše ste čitali o tome da je tuzlanski lider u maloprodaji počeo gradnju tržnog centra u Šamcu, obnovio objekat u Mostaru koji je uništen u požaru, te da je kupio sarajevske tržne centre - Alta i Otoka.

Tržni centar Merkur Otoka bio je u vlasništvu kompanije Amko komerc koja ga je kupila od sarajevskih biznismena Muje i Hilme Selimovića, vlasnika Sarajevske pivare i niza drugih firmi. Tržni centar Alta se prostire na blizu 24.000 m2 na Marijin Dvoru, atraktivnom dijelu centra Sarajeva, a bio je u vlasništvu austrijskog fonda Lone Star.

Brčanska firma Belamionix prošle godine u novembru je otvorila tržni centar u Gračanici u koji je uložila 8 miil KM i zaposlila 90 radnika. Ova, takođe, značajna invsticija, dospjela je na treće mjesto liste najčitanijih. Kompanija iz Brčkog, inače, zapošljava oko 600 radnika u hipermarketima i benzinskim pumpama u više gradova FBiH.

Četvrta pozicija pripala je još jednom velikom domaćem lancu - kompaniji Tropic iz Banjaluke. Prošle godine su najavili otvaranje tržnog centra u Sokocu, što je izazvalo veliku pažnju. Tržni centar bi se gradio na mjestu nekadašnjeg hotela Romanija, koji je srušen u svrhu realizacije ovog projekta.

Prema najavi firme N Trade iz Ističnog Sarajeva, u čijem vlasništvu je bio hotel, banjalučka kompanija gradi tržni centar sa različitim sadržajima na 1.500 m2, u kome će biti zaposleno do 30 ljudi.


Još jedan tržni centar otvoren je u Gračanici, a investitor je firma Edo-Slad. Tržni centar Etna je investicija vrijedna 5 mil KM, a priliku za zaposlenje dobilo je više od 100 ljudi. Ovo je ujedno i petoplasirana investicija na listi eKapije.

Sarajevo je dobilo još jedan tržni centar i to u sklopu stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Waves. Tržni centar u ilidžanskom naselju Otes zauzeo je šesto mjesto, dok listu na sedmom mjestu zatvara šoping centar Hercegovina promet u Mostaru, koji je otvoren u avgustu na području industrijske zone Bišće polje.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji INDUSTRIJA, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, NEKRETNINE, KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA, ZDRAVSTVO, TURIZAM, TELEKOMUNIKACIJE i IT i EKOLOGIJA?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.