Izvor: eKapija | Petak, 26.01.2018.| 12:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2017 - Investicije u oblasti TRGOVINSKIH CENTARA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2017. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru TRGOVINSKI CENTRI.

Vijest koja je obilježila 2017. na ovom polju je početak izgradnje najvećeg tržnog centra u BiH - Delta Planeta u Banjaluci. Od pompezne najave unazad dvije godine da Banjaluka dobija tri šoping mola u koja će ulagati Delta Holding, Bingo i Ideal-kompani zajedno sa Tropicom, jedino je beogradska kompanija ušla u realizaciju. Kamen temeljac za Deltin tržni centar postavljen je krajem jula prošle godine. Osim što će biti uloženo čak 70 mil EUR i zaposleno 2.500 ljudi, vijest je značajna i zbog činjenice da se na trgovinski objekat ovog tipa u tom gradu čekalo godinama.

Svoju dominaciju među domaćim trgovinskim lancima, Bingo je nastavio i u 2017. godini. Ulagalo se u gradove širom BiH, bilo je preuzimanja trgovinskih objekata i otvaranja novih, a dalje širenje je u fokusu tuzlanske kompanije i u 2018.

Problemi u koje je zapao Agrokor su uzdrmali region prošle godine. To se odrazilo na poslovanje Konzuma i drugih kompanija u BiH, pa su trgovine koje je prilikom kupovine Mercatora u BiH preuzeo Konzum ponovo postale dio mreže slovenačkog trgovinskog lanca. Najnovija vijest je da su Sarajevski kiseljak i Ledo dokapitalizovali Konzum u BiH, čime je smanjen dug prema dobavljačima.

Evo i pregleda onoga što ste najvište čitali tokom 2017!

Visoku prvu poziciju očekivano drži tržni centar kompanije Delta Real Estate u Banjaluci. Osim što će svojom površinom od 62.500 m2 biti najveći u BiH, ujedno je i najveća investicije te kompanije u 2017. godini.

Tržni centar Delta Planet dovešće poznate svjetske brendove u Banjaluku, a mnogi od njih će se prvi put predstaviti na ovom tržištu. Dio kompleksa biće i bioskop na 1.500 m2 sa pet sala i najmodernijom tehnologijom, supermarket, restorani, kao i 1.000 parking mjesta.

Projekat tržnog centra Delta u Banjaluci
Projekat tržnog centra Delta u Banjaluci
Otvaranje je planirano na jesen 2018. godine.

Na drugo mjesto vinula se kompanija Bingo sa planiranim i realizovanim investicijama tokom 2017. Najviše ste čitali o tome da je tuzlanski lider u maloprodaji počeo gradnju tržnog centra u Šamcu, obnovio objekat u Mostaru koji je uništen u požaru, te da je kupio sarajevske tržne centre - Alta i Otoka.

Tržni centar Merkur Otoka bio je u vlasništvu kompanije Amko komerc koja ga je kupila od sarajevskih biznismena Muje i Hilme Selimovića, vlasnika Sarajevske pivare i niza drugih firmi. Tržni centar Alta se prostire na blizu 24.000 m2 na Marijin Dvoru, atraktivnom dijelu centra Sarajeva, a bio je u vlasništvu austrijskog fonda Lone Star.

Brčanska firma Belamionix prošle godine u novembru je otvorila tržni centar u Gračanici u koji je uložila 8 miil KM i zaposlila 90 radnika. Ova, takođe, značajna invsticija, dospjela je na treće mjesto liste najčitanijih. Kompanija iz Brčkog, inače, zapošljava oko 600 radnika u hipermarketima i benzinskim pumpama u više gradova FBiH.

Četvrta pozicija pripala je još jednom velikom domaćem lancu - kompaniji Tropic iz Banjaluke. Prošle godine su najavili otvaranje tržnog centra u Sokocu, što je izazvalo veliku pažnju. Tržni centar bi se gradio na mjestu nekadašnjeg hotela Romanija, koji je srušen u svrhu realizacije ovog projekta.

Prema najavi firme N Trade iz Ističnog Sarajeva, u čijem vlasništvu je bio hotel, banjalučka kompanija gradi tržni centar sa različitim sadržajima na 1.500 m2, u kome će biti zaposleno do 30 ljudi.

Još jedan tržni centar otvoren je u Gračanici, a investitor je firma Edo-Slad. Tržni centar Etna je investicija vrijedna 5 mil KM, a priliku za zaposlenje dobilo je više od 100 ljudi. Ovo je ujedno i petoplasirana investicija na listi eKapije.

Sarajevo je dobilo još jedan tržni centar i to u sklopu stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Waves. Tržni centar u ilidžanskom naselju Otes zauzeo je šesto mjesto, dok listu na sedmom mjestu zatvara šoping centar Hercegovina promet u Mostaru, koji je otvoren u avgustu na području industrijske zone Bišće polje.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji INDUSTRIJA, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, NEKRETNINE, KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA, ZDRAVSTVO, TURIZAM, TELEKOMUNIKACIJE i IT i EKOLOGIJA?

Firme:
eKapija.com Beograd
Delta Holding d.o.o. Beograd
Delta Real Estate d.o.o. Beograd
BINGO d.o.o. Tuzla
Širbegović Inženjering Gračanica
Amko Komerc d.o.o. Sarajevo
BELAMIONIX d.o.o. Brčko
Tropic Nekretnine d.o.o.
N trade d.o.o. Istočno Novo Sarajevo
EDO-SLAD d.o.o. Gračanica
COMPACT INVEST Sarajevo
HERCEGOVINAPROMET d.o.o. Mostar
KONZUM d.o.o. Sarajevo
Mercator BH d.o.o. Sarajevo
Fortenova grupa d.d.
Tagovi:
Delta Planet Banjaluka
tržni centar Delta Banjaluka
šoping mol Delta Banjaluka
tržni centri u Banjaluci
tržni centri Banjaluka
Bingo Šamac
tržni centar Bingo u Šamcu
tržni centar Bingo u Mostaru
Bingo Mostar
tržni centri Bingo u Sarajevu
Bingo tržni centri
Bingo prodajni centri
Otoka Shopping Centar Sarajevo
Merkur Otoka
Otoka šoping centar
kupovina Merkur Otoka centra
Bingo hipermarket Otoka
Alta Shopping Centar
Alta tržni centar
tržni centar Belamionix Gračanica
Belamionix hipermarketi
Belamionix tržni centri
Tropik Banjaluka
hotel Romanija Sokolac
hotel Romanija u Sokocu
rušenje hotela Romanija
tržni centar Tropic u Sokocu
trgovinski centri Tropic
prodajni objekti Tropic
Etna tržni centar Gračanica
tržni centar Etna u Gračanici
tržni centri u Gračanici
Sarajevo Waves
šoping centar Sarajevo Waves
shopping centar Sarajevo Waves
šoping Sarajevo
šoping centar Hercegovina promet
shopping center Hercegovina promet
trgovački centar Mostar
trgovinski centar Bišće polje
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2017
retrospektiva
retrospektiva 2017
retrospektiva trgovinski centri
retrospektiva trgovinski centri 2017
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.