Izvor: eKapija | Srijeda, 24.01.2018.| 10:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro konkurs za dodjelu novca za razvoj turističke ponude u RS - Među novim adutima i turizam događaja

(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Ministarstvo turizma RS uskoro će objaviti Javni konkurs za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma na koji će moći aplicirati turistički subjekti širom RS. Javni konkurs biće raspisan u skladu sa Uredbom o uslovima i kriterijumima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma koji je Vlada RS donijela sredinom decembra 2017.

- Ova aktivnost nije nova, jer Ministarstvo trgovine i turizma svake godine podržava projekte iz oblasti turizma. Primjera radi, imajući u vidu stanje u OC Jahorina, te strateškom interesu Republike Srpske za razvojem skijališta i zimskog turizma na Jahorini, Ministarstvo je u prethodnom periodu podržalo Olimpijski centar kroz subvencije, a u cilju razvoja Jahorine kao turističke destinacije - objasnili su za eKapiju iz tog ministarstva.

Prema Uredbi, namjenska sredstva se dodijeljuju kao grant ili subvencija, a sve u ovkiru budžeta Ministarstva turizma za 2018. godinu. Dodijeljuju se radi finansiranja izrade strategije razvoja turizma RS, promotivnih aktivnosti turističkih destinacija, izgradnje turistčke infrastrukture, unapređivanje postojeće ponude, podsticanje domaćeg i receptivnog turizma, kao i finansiranje projekata iz oblasti turizma ili bliskih turizmu (ugostiljestvo, sportske i kulturne aktivnosti...).

Kako su nam rekli iz Ministarstva turizma RS, nekoliko je pravaca razvoja turističke ponude ovog entiteta, i u skladu sa tim radiće se na jačanju kapaciteta iz više oblasti. Tako saznajemo da je najveći broj dolazaka i noćenja turista u RS u banjama.

- Međutim, za uspješniji razvoj banja potrebna su ulaganja i modernizacija banjskih centara, koje je moguće ostvariti kroz saradnju sa strateškim partnerima i realizaciju javno-privatnog partnerstva.

(Foto: Maja Tomic/shutterstock.com)
Ministarstvo je iniciralo formiranje Klastera za razvoj medicinskog i zdravstvenog turizma, koji su podržale javne i privatne zdravstvene ustanove, turistički subjekti i Ministarstvo zdravlja RS. Planirano je da se u prvom kvartalu ove godine formira i udruženje za razvoj medicinskog turizma koje će, u saradnji sa resornim ministarstvima, raditi na unapređenju razvoja zdravstvenog turizma, poboljšanju usluga, promociji i marketingu, te privlačenju turista.

Strategija ubuduće na pet godina

Kao nova turistička ponuda u Republici Srpskoj počinje da se izdvaja i turizam događaja. Razni događaji i manifestacije obogaćuju već postojeću turističku ponudu lokalnih zajednica i privlače veliki broj posjetilaca. Kada je riječ o ruralnom razvoju, Ministarstvo najavljuje podršku projektima razvoja seoskog turizma, kao i turističkih usluga koje se pružaju u prirodi, poput raftinga, planinarenja, biciklizma i dr.

- U Republici Srpskoj je 2011. godine donesena Strategija razvoja turizma i to na period od deset godina, što znači da je ovaj strateški dokument u primjeni do 2020. godine. Međutim, prateći trendove koji se odvijaju u turizmu, gdje je vidljivo da je riječ o brzorastućoj privrednoj grani, Ministarstvo je predvidjelo da se strateški dokumenti ubuduće donose na period od pet godina.

Danas se među glavne turističke audte RS izdvajaju olimpijska planina Jahorina, nacionalni parkovi Sutjeska i Kozara, Andrićgrad u Višegradu i Banja Vrućica kod Teslića.

- Gostima iz inostranstva je sve interesantnija i novootvorena Banja Kulaši kod Prnjavora, a opravdano velika očekivanja su i od novih smještajnih kapaciteta u Banji Slatina kod Laktaša. Gradovi poput Banjaluke, Trebinja i Višegrada svake godine su sve posjećeniji, što se direktno odražava i na povećanje turističkog prometa u Republici Srpskoj.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.