NavMenu

Sarajevski kiseljak i Ledo dokapitalizirali Konzum - Dug prema dobavljačima smanjen za 40 mil KM

Izvor: Indikator Srijeda, 24.01.2018. 08:15
Komentari
Podeli
(Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Kapital Konzuma sa 24,9 mil KM porastao je na 92,5 mil KM dokapitalizacijom firmi Sarajevski kiseljak i Ledo čime su stvoreni preduslovi za sanaciju stanja u Konzumu i postizanje dogovora sa dobavljačima, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima Mercatora i Konzuma u BiH, te Udruženja poslodavaca FBiH i sindikata trgovine.

Mercator je prisutan na "starim", poznatim lokacijama - od planiranih 80 preuzeto je 78 objekata, a u narednih mjesec dana se očekuje da će preuzeti i preostala dva. Od septembra 2017. vrši se i postepena preraspodjela zaposlenih i već je skoro 1.300 zaposlenih iz Konzuma prešlo u Mercator.

Prema podacima kojima raspolaže Vlada FBiH, dobavljači su postigli sporazum sa grupacijom i ostaje da se ti sporazumi implementiraju. Ukupan dug prema domaćim dobavljačima je smanjen za više od 40 miliona, odnosno sa 130 na 87 miliona.

– U slučajevima ovako velikih procesa restrukturiranja, nije moguće u potpunosti izbjeći rizike i štetu, posebno jer su sva dešavanja u BiH pod snažnim uticajem dešavanja u Hrvatskoj. Sasvim je jasno da je ovo proces koji će i dalje trajati, do potpune stabilizacije poslovanja. Nadalje, jasno je i da svi ne mogu biti u potpunosti zadovoljni. Podsjećam vas da govorimo o preko 1.300 dobavljača i preko 4.000 zaposlenih, što samo po sebi pokazuje koliko je kompleksan posao pronaći kompromis i iznaći najbolje rješenje - rekao je Novalić.


Dodaje da smatra da je cijeli proces ide u pozitivnom smjeru.

- Najbitnije je da se očuva maksimalan mogući broj radnih mjesta, kao i da se nastavi saradnja sa dobavljačima. Nikome nije u interesu da dođe do značajnih poremećaja na tržištu – naglasio je Novalić, prenijela je Fena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.