Izvor: Capital | Utorak, 23.01.2018.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Privrednici dvije godine čekaju ukidanje carina na uvoz mašina - Primjena Zakona o carinskoj politici BiH od jula 2018?

(Foto: Alexander Tolstykh/shutterstock.com)
Privrednici iz BiH odložili su uvoz više od 20 mašina namijenjenih modernizaciji proizvodnje nadajući se da će, nakon više od dvije godine, početi primjena zakona kojim bi bili oslobođeni plaćanja carine prilikom uvoza tih mašina. Međutim, kako sada stvari, početak primjene zakona očekuje se tek polovinom godine, a privrednicima jedino ostaje da plate carinu ili da i dalje čekaju sa uvozom.

Zakonom o carinskoj politici u BiH, koji je donesen polovinom 2015. godine, predviđeno je da privrednici budu oslobođeni plaćanja carine na uvoz mašina koje će koristiti u procesu proizvodnje, što sada nije slučaj. Trenutno se za uvoz ovih mašina plaća carina ako je riječ o mašinama bez preferencijalnog porijekla od 5, 10 ili 15 odsto, u zavisnosti od vrste mašine i u skladu sa Carinskom tarifom BiH.

Direktor Sektora privrede pri Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH Ognjenka Lalović kaže za Capital da je zakon usvojen polovinom 2015. i da je rok za izradu provedbenih akata bio šest mjeseci odnosno kraj januara 2016. godine, ali da to ni do danas nije urađeno.

Ona je istakla da su zaprimili veliki broj dopisa privrednika u kojima su ukazali na probleme sa kojima se suočavaju zbog neprimjenjivanja ovog zakona i dodala da je STK slala urgencije svim nadležnim institucijama kako bi se ovaj problem riješio.

- Nepostojanje provedbenih akata je privrednicima nametnulo ogromnu barijeru u poslovanju, zbog čega su osim već postojećih problema koje karakteriše tržište BiH poput niskog nivoa proizvodnje, loše strukture izvoza, visokih poreza, privrednici suočeni sa novom barijerom koja se odnosi na neprimjenjivanje ovog zakona - naglasila je Lalović.

Da bi Zakon o carinskoj politici BiH postao operativan potrebno je donijeti odluku o sprovođenju Zakona o carinskoj politici i odluku o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobođanje od plaćanja uvoznih dažbina.

Lalović ističe da bi donošenje ovih odluka, a posebno odluke o uslovima oslobođanja od plaćanja dažbina u značajnom obimu podstaklo privrednike da modernizuju svoju opremu i proizvodnju.

(Foto: Patrick Foto/shutterstock.com )
- Primjena te odluke privrednicima bi uštedjela hiljade maraka. Prema našim saznanjima u prošloj godini je više od 20 mašina namijenjenih modernizaciji proizvodnje bilo na "čekanju" u drugim zemljama, jer su se privrednici nadali da će odluka koja je trebalo da bude donesena prije dvije godine, biti donesena u 2017. i da će tako moći iskoristiti pravo koje im je zakon pružio - naglasila je ona.

Podsjetila je da je na zadnjoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u decembru 2017. usvojen prijedlog Odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobođanje od plaćanja uvoznih dažbina te upućen Savjetu ministara BiH na usvajanje.

- Nadamo da će Savjet ministara BiH vrlo brzo usvojiti tu odluku i konačno otvoriti mogućnost privrednicima da koriste svoje pravo s ciljem podizanja konkurentnosti preduzeća. Nadamo se i da će odluka brzo stupiti na snagu i da više neće biti prolongiranja davno probijenih rokova - navela je Lalović.

Početak primjene zakona očekuje se u julu

Iako su ranije najavili da će primjena zakona početi početkom ove godine, u UIO sada navode da se to očekuje polovinom godine, ali ni to nije potpuno izvjesno.

- Prema trenutnoj situaciji očekuje se da primjena novog zakona o počne 2. jula 2018. godine, pod uslovom da se osigura ono što je osnovno, a to je elektronski potpis. UIO je još u oktobru 2017. podnijela prijavu Ministarstvu transporta i komunikacija BiH za dobijanje statusa Certifikacionog tijela za izdavanje kvalifikovanih elektronskih potvrda (elektronski potpis), ali do danas nemamo informaciju o njenom statusu - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Dodao je da su osim ukidanja carina na uvoz mašina neke od novina u ovom zakonu i elektronski postupak provoza i elektronsko podnošenje carinskih prijava, što će ubrzati procedure carinjenja roba i umanjiti troškove postupka.

Novim zakonom je predviđeno i uvođenje ovlaštenog privrednog subjekta, a kompanije koje dobiju ovaj status uživaće povjerenje carinskih organa, imaće puno manji obim kontrola, biće prepoznate i u BiH, ali i u ostalim zemljama kao kompanije koje u potpunosti posluju u skladu sa zakonom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.