NavMenu

Strabag se žalio na odluku da Pelješki most grade Kinezi

Izvor: eKapija Utorak, 23.01.2018. 08:39
Komentari
Podeli
Austrijska građevinska kompanija Strabag podnijela je Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) žalbu na odluku Hrvatskih cesta da posao gradnje Pelješkog mosta s pristupnim cestama povjeri kineskom konzorciju na čelu sa kompanijom China Road and Bridge Corporation.

Hrvatske ceste su 12. januara ove godine donijele odluku o odabiru kineske ponude za gradnju Pelješkog mosta u iznosu od 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 2,6 milijardi s PDV-om (oko 347 mil EUR), podsjeća hrvatski Večernji.

Od tog datuma je tekao rok mirovanja od 15 dana u kojem su kompanije čije ponude nisu odabrane imale pravo na podnošenje žalbe. U drugom krugu konkursa za gradnju Pelješkog mosta svoje konačne ponude poslale su tri kompanije odnosno konzorcija.

Uz Kineze, to su bili još Strabag čija je ponuda bila teška 2,6 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,28 milijardi kuna s PDV-om (oko 438 mil EUR) te italijansko-turski konzorcij Astaldija i IC Ictasa koji je ponudio da će most sagraditi za 2,5 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,19 milijardi kuna s PDV-om (oko 426 mil EUR). Ponuda Astaldija i IC Ictasa nije ni razmatrana zbog neodgovarajućih bankarskih garancija.

Strabag-ova žalba znači da će se cijeli postupak ugovaranja radova za Pelješki most odužiti i dva mjeseca jer DKOM-u nekad treba i toliko da donese odluku, pogotovo u složenim i vrijednim nabavkama kao što su radovi na gradnji Pelješkog mosta.

Strabag-ova žalba već je peta na konkursu za gradnju Pelješkog mosta. U prvom krugu tog konkursa, koji je bio objavljen 21. juna 2016, uložene su tri žalbe, zbog čega je rok za podnošenje prijava bio produžen s 22. avgusta na 2. decembar 2016, dakle za gotovo tri i po mjeseca.

Čim je krenuo drugi krug tog konkursa, u martu prošle godine, uložena je još jedna žalba pa su stoga ponude za gradnju mosta otvorene u septembru prošle godine. DKOM je od dosadašnje četiri žalbe prihvatio samo jednu, ostale su odbijene.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.