Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 22.01.2018.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro rekonstrukcija terminala naftnih derivata u Bihaću i Živinicama - Vrijednost investicija oko 10 mil KM

Ilustracija (Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)
Privredno društvo Operator - Terminali Federacije planira rekonstrukciju terminala naftnih derivata u Živinicama i Bihaću. Ukupna vrijednost ovih investicija procijenjena je na oko 10 mil KM.

Kako kažu za eKapiju iz ovog društva, u toku je priprema tendera za izbor izvođača radova za rekonstrukciju terminala u Živinicama, dok je za planiranu rekonstrukciju terminala u Bihaću u toku izbor firme za izradu glavnog-izvedbenog projekta.

- Tender za glavni projekat rekonstrukcije terminala tečnih goriva u Bihaću je ponovljen, jer je u prvom koji je raspisan u avgustu prošle godine došlo do greške u tehničkoj dokumentaciji, a u novom je smanjena i ukupna vrijednost ugovora. Prema nekim procjenama, vrijednost investicije u Bihaću iznosiće oko 6 mil KM - ističu iz društva Operator - Terminali FBiH.

Prema tehničkoj dokumentaciji planirano je da se postojeći kapaciteti terminala Bihać stave u funkciju.

- Terminal nije u funkciji od 1996. godine. U međuvremenu su neke instalacije i sistemi zastarjeli i postali nefunkcionalni. Većina instalacija više od 20 godina nije ispitivana na ispravnost i funkcionalnost u skladu sa propisima, a i skladišni kapaciteti nisu korišteni. S obzirom na to, potrebno je izvršiti rekonstrukciju i modernizaciju svih dijelova terminala do nivoa da zadovoljavaju sve važeće tehničke standarde i zakonske propise BiH - stoji u tehničkoj dokumentaciji.

Prioritet je sanacija terminala u Živinicama, ističu iz društva Operator - Terminali FBiH i dodaju da je novac za ove radove već obezbijeđen iz vlastitih izvora.

- Vrijednost ove investicije je oko 4 mil KM i to se odnosi na prvu fazu radova, dok će se ostale faze izvoditi kada obezbijedimo potreban novac.

U podružnicama u Bihaću i Živinicama se nalazi skladišni centar za rezerve tekućih goriva, i to 18.300 m3 u Bihaću i 17.900 m3 u Živinicama. Terminal u Živinicama raspolaže i skladištem za ukapljeni naftni plin (UNP) zapremine 1.000 m3.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.